Marcel Ciolacu a răfbunit, marţi, la Parlament, după ce a fost întrebat dacă a discutat cu Ionel Arsene, preşedintele Consililui Judeţean Neamţ, despre prăbuşirea podului peste râul Siret.
„Cui să-i cer explicaţii? Constructorului? CJ? ISC? Ministerului Dezvoltării?
Ancheta trebuie să se desfăşoare rapid. Am înţeles că există o solicitare şi la nivelul CNAIR să se facă o expertiză rapidă. Am văzut abordarea premierului să fie un pod al Armatei.
Din punct de vedere politic, am vorbit cu domnul Arsene (Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ). (…) Cred că domnul Arsene are maturitatea politică şi este bun coleg. Cred că pe perioada anchetei o suspendare a dânsului din funcţia de PSD Neamţ ar detensiona acest moment până când vor veni rezultatele anchetei”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
„Sunt îngrijorat de ce se întâmplă. Am înţeles că la Ministerul Trasporturilor există obligativitate să fie controlate aceste poduri din şase în şase luni, să fie verificate. E informaţia pe care mi-a dat-o ministrul Transporturilor.
Vreau să mă întreb cine este constructorul care a construit pe baza unui proiect şi a unei expertize. Ştim cu toţii că astfel de proiecte sunt urmărite de ISC.
Am curiorizatatea cap coadă ce s-a întâmplat la acest pod. Aştept o anchetă cât mai rapidă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Expertiza podului de la Luțca din 2018, care arăta cât de afectat era, a fost ignorată de autorități
Întrebat cine a dispus ca podul să fie dat în circulaţie fără recepţie, Marcel Ciolacu a afirmat că „dacă există un om vinovat, să meargă la puşcărie”.
„Poţi să fii şi preşedintele României. Nu poţi să deschizi un pod după bunul plac al tău. A existat o decizie după care s-a dat în circulaţie podul. Nici eu, nici preşedintele Iohannis, nici preşedintele CJ nu poate dispune. Haideţi să vedem!
Dacă există un om vinovat, să meargă la puşcărie! Momentan există o anchetă”, a concluzionat Marcel Ciolacu.
Autoritățile locale din Neamț nu reușesc să explice care ar putea fi cauza prăbușirii podului de la Luțca și nici de ce se circula pe el, în condițiile în care nu se făcuse recepția lucrării. Pe de altă parte, oamenii locului spun că încă din luna martie se auzise că podul are fisuri și că era instabil și dau vina pe corupție și „hoție”.
Prăbușirea podului din Neamț a intrat în vizorul DNA. Procurorii anticorupție verifică modul în care s-a făcut lucrarea, precum și cât de legală a fost decizia de reluare a circulației pe pod. Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a trimis armata să găsească o soluție urgentă pentru restabilirea transportului. Soluția provizorie a autorităților este de a construi un pod din pontoane pentru a se putea relua circulația peste râul Siret.