Într-un discurs susţinut în cadrul evenimentului organizat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, la Parlament, Marcel Ciolacu a afirmat că „trecem cu toţii printr-o perioadă delicată”, însă „este evident că viitorul nostru depinde de deciziile şi eficienţa şi implicarea noastră în perioada următoarea”.
„Depinde foarte mult decât de solidari suntem unii cu alţii să depăşim etapa în care căutăm vinovaţi. Ei există. Întotdeauna au existat vinovaţi. Avem parte de vină cu toţii, dar nu în egală măsură. Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus. E evident că această pandemie va mai dura. Trebuie să ne implicăm mai mult pentru capitalul românesc, pentru ceea ce producem în România, indiferent de sursa de finanţare.
România are nevoie de un stat puternic, dar nu în zona unui stat opresiv. Are de un stat puternic eficient. Are nevoie de un Guvern eficient, coerent şi cu decizii rapide care să poată ţine în perioada următoare o balanţă în această provocare, în acest dezechilibru între import şi export, în ceea ce priveşte tendinţele inflaţie.
Acest lucruri, niciun Guvern din lume, niciun prim-ministru, niciun preşedinte de Cameră sau Senat nu poate să le facă fără ajutorul şi implicarea dumneavoastră, fără nişte bănci puternice, rezonabile.
Când există speculaţii, cum se întâmplă acest moment în zona de energie, statul trebuie să intervină şi să impoziteze aceste venituri excepţionale şi prin intermediul programelor provocate de către dumneavoastră să le întoarcă către IMM-uri, către producătorii români ca să depăşească această perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că „unul dintre obiective strategice ale PSD e să sprijinim cu toată forţa pe cei care produc în România”.
„În ultimii ani, adevărul este că statul nu a fost alături de antreprenorii români. Au fost multe declaraţii de bune intenţii, promisiuni şi postări pompoase pe reţelele socializare, dar foarte puţine rezultate.
Am văzut miniştri ai Economiei (Claudiu Năsui, n.red) care nu au fost în stare să pună în aplicare schemele de ajutoare pentru IMM-uri.
Am văzut miniştri ai Energiei (Virgil Popescu, n.red) care v-au promis anul trecut că preţurile la energie şi gaze vor scădea în urma liberalizării preţurilor. Toate aceste lucruri trebuie să se schimbe”, a mai precizat liderul PSD.
„Peste 70% dintre măsurile pe care PSD le-a impus în programul economic vizează soluţii şi scheme de ajutor pentru IMM-uri şi zona de agricultură. Vrem să sprijinim masiv companiile care fac exporturi şi să introducem curajos programe destinate creşterii gradului de digitalizare a economiei.
Unul dintre motivele fundamentale pentru care am decis să ne asumăm guvernare a fost acela de a reda încrederea românilor în economie şi în viitor.
Vrem să susţinem firmele care produc în România indiferent de naţionalitatea lor. Fabrica în România rămâne conceptul nostru economic principal. Cele patru programe de sprijin care vor fi lansate azi vin să susţină acest proiect. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români.
Trebuie să investim masiv şi într-un alt sector economic de unde putem aduce plus valoare, aici mă gândesc la agricultură”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
„Recent, România a fost invitată să adere OECD. E o veste uriaşă care în traducere la nivel macroeconomic am atins indicatorii ţărilor dezvoltare.
România nu este o ţară săracă sau în curs de dezvoltare. Avem un potenţial uriaş, dar pentru a face parte din acest club select al statelor dezvoltate trebuie să sprijinim economia românească.
Este singura şansă pentru ca cifrele seci date de indicatori să fie transpuse şi în creşterea calităţii vieţii românilor.
Nu cred că îşi permite nimeni când există o asemenea majoritate parlamentară, când un Guvern are o susţinere de peste 70% în Parlament să nu avem parte de lucruri aşteptate de către români şi lucruri măreţe, cum e aderarea la OECD, cum este aderarea la Schengen.
Să terminăm odată cu acel MCV: Niciun om politic în acest moment nu are nicio justificare să nu se implice în aceşti ani pe care îi consider anii cu cea mai mai mare provocare pentru România”, a conchis Marcel Ciolacu.