Într-o intervenție pe Facebook, Marcel Ciolacu a atenționat că „sancționarea cuiva pentru exprimarea unei opinii – constituie un abuz și un pericol pentru democrație” și a cerut autorităților de reglementare „să își reconsidere metodele de acțiune.”
Decizia CNA privind eliminarea unor materiale de opinie reprezintă un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare. Respectarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituție este obligatorie pentru toate instituțiile statului, consideră liderul PSD.
„Opiniile nu trebuie confundate cu informațiile și nu trebuie cenzurate niciodată. Fiecare este liber să fie sau nu de acord cu o opinie exprimată în spațiul public.”
„Și este incalificabil ca membri CNA să își justifice deciziile de sancționare, culmea – pe opinii politice și rațiuni personale – , și nu pe lege!”
„CNA trebuie să își revizuiască urgent principiile de funcționare, iar comisiile de specialitate din Parlament să facă o dezbatere serioasă, când vor discuta raportul anual de activitate a instituției.”
ȚRolul principal al CNA este de a asigura un cadru civilizat și echilibrat de dezbateri publice”, și „nu de a le obstrucționa sau de a se transforma într-un Minister al Adevărului.”
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis eliminarea unei emisiuni realizate de jurnalistul Marius Tucă de pe platforma YouTube, considerând că aceasta încalcă legislația audiovizuală. Decizia a fost luată în ședința din 26 martie 2025, alături de alte măsuri de eliminare a conținutului ilegal de pe TikTok și Facebook.
Materialul vizat este un comentariu al jurnalistului, publicat pe canalul „Marius Tucă Show”, intitulat „Democrația a fost călcată în picioare”. CNA a considerat că acesta încalcă prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, care interzice conținutul ce poate afecta ordinea publică.
Alături de această decizie, autoritatea audiovizuală a dispus eliminarea mai multor materiale video de pe TikTok și Facebook, care conțineau informații false sau mesaje cu potențial destabilizator. Printre acestea se numără clipuri despre intervenția trupelor NATO în România, presupuse ordine de mobilizare militară și acuzații grave la adresa unor oficiali români.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a luat decizii drastice în ședința publică din 26 martie 2025, sancționând mai multe posturi TV și creatori de conținut online pentru încălcarea legislației audiovizuale. Printre cei vizați se numără Marius Tucă, Dan Diaconescu, dar și o serie de conturi de pe YouTube, TikTok și Facebook, acuzate de răspândirea unor informații false sau ilegale.
Postul Canal 33 a fost, de asemenea sancționat cu somație publică pentru emisiunea „Dan Diaconescu în direct”, difuzată pe 11 martie 2025, în care s-au încălcat normele privind protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine. CNA nu a oferit detalii precise despre conținutul sancționat, dar decizia marchează un nou episod în controversele legate de stilul jurnalistic al lui Diaconescu, scriu editorii de la știripesurse.ro.