Mai exact, Marcel Ciolacu ar fi hotărât în urmă cu mai multe săptămâni să înlocuiască conducerea ANAF şi pe cea a vămilor, în contextul în care colectarea reuşită de cele două este în continuare mult sub aşteptări, iar nevoia de bani la buget este acută.
Recenta fugă a lui Cherecheş, înainte să fie condamnat, dar în consemn la frontieră, dar şi recenta vizită a premierului în SUA în oferă acestuia cadrul propice şi, probabil, motivaţia de a face cât mai repede aceste înlocuiri. Surse guvernamentale spun că schimbările vor avea loc chiar săptămâna viitoare, potrivit Stiripesurse.
Premierul Marcel a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern că are o solicitare expresă adresată atât preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport, cât şi preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
”Îi aştept să vină în acest weekend cu o propunere coerentă privind asigurarea unei finanţări care să permită echipei de gimnastică artistică a României, calificată la Olimpiadă, nu doar să participe, ci şi să lupte pentru medalii! Este de neconceput tratamentul la care este supus acum această echipă care a făcut istorie în sportul mondial”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a mai declarat că astăzi vor aloca sumele necesare în vederea bunei funcţionări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
”Îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze. Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut”, a spus premierul în şedinţă.
”E drept că nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. Vă rog să verificaţi situaţia. Sper că şi ANRE se va sesiza”, a mai spus premierul Ciolacu.
Premierul a mai spus că a observat faptul că în absenţa sa, ministrul Finanţelor nu s-a plictisit, şi a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.
”Am observat că, în absenţa mea, domnul ministru al Finanţelor nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024”, a spus premierul în şedinţă.
El a arătat că ”ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creşterea PIB pe primele 9 luni din acest an”.
”Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa. Creşterea pe trimestrul 3 a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore”, a ţinut să precizeze premierul.
”De aceea, şi astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării, cât pentru a permite finalizarea tuturor investiţiilor prevăzute în acest an”, a mai anunţat şeful Executivului.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, joi, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar precizează că nu va fi amânată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.