Marcel Ciolacu dă afară conducerea ANAF şi pe cea a vămilor. Premierul vrea depolitizarea instituţiilor, după vizita la Washington

Premierul Marcel Ciolacu s-a întors din vizita în SUA pus pe fapte mari, iar vineri a anunţat mai multe măsuri în domenii cheie pentru România, cum ar fi Energia şi Educaţie, la rând fiind, se pare, Finanţele.
Filip Stan
08 dec. 2023, 15:14
Marcel Ciolacu dă afară conducerea ANAF şi pe cea a vămilor. Premierul vrea depolitizarea instituţiilor, după vizita la Washington

Mai exact, Marcel Ciolacu ar fi hotărât în urmă cu mai multe săptămâni să înlocuiască conducerea ANAF şi pe cea a vămilor, în contextul în care colectarea reuşită de cele două este în continuare mult sub aşteptări, iar nevoia de bani la buget este acută.

Recenta fugă a lui Cherecheş, înainte să fie condamnat, dar în consemn la frontieră, dar şi recenta vizită a premierului în SUA în oferă acestuia cadrul propice şi, probabil, motivaţia de a face cât mai repede aceste înlocuiri. Surse guvernamentale spun că schimbările vor avea loc chiar săptămâna viitoare, potrivit Stiripesurse.

Măsuri cerute de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern că are o solicitare expresă adresată atât preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport, cât şi preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

”Îi aştept să vină în acest weekend cu o propunere coerentă privind asigurarea unei finanţări care să permită echipei de gimnastică artistică a României, calificată la Olimpiadă, nu doar să participe, ci şi să lupte pentru medalii! Este de neconceput tratamentul la care este supus acum această echipă care a făcut istorie în sportul mondial”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a mai declarat că astăzi vor aloca sumele necesare în vederea bunei funcţionări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

”Îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze. Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut”, a spus premierul în şedinţă.

”E drept că nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. Vă rog să verificaţi situaţia. Sper că şi ANRE se va sesiza”, a mai spus premierul Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, atac dur la adresa ministrului Educației după rezultatele PISA: Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune

Premierul a mai spus că a observat faptul că în absenţa sa, ministrul Finanţelor nu s-a plictisit, şi a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.

”Am observat că, în absenţa mea, domnul ministru al Finanţelor nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024”, a spus premierul în şedinţă.

El a arătat că ”ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creşterea PIB pe primele 9 luni din acest an”.

”Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa. Creşterea pe trimestrul 3 a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore”, a ţinut să precizeze premierul.

”De aceea, şi astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării, cât pentru a permite finalizarea tuturor investiţiilor prevăzute în acest an”, a mai anunţat şeful Executivului.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, joi, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar precizează că nu va fi amânată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Citeşte şi: Adrian Năstase prefaţează alegerile prezidenţiale: „Geoană are şanse, dacă e susţinut de PSD. E foarte greu pentru un independent”

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'