Reexaminarea Legii pensiilor, ca urmare a deciziei din martie a CCR care a decis că legea este parţial neconstituţională, a fost introdusă miercuri pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului Senatului, fiind respinsă, în absenţa a numeroşi parlamentari PSD. Au fost înregistrate 65 de voturi ”pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68. Ulterior, PNL a acuzat Guvernul ca vrea să folosească această situaţie drept pretext pentru a nu mai trece prin Parlament modificările legii şi a le adopta pein Ordonanţă de Urgenţă.
„Am înţeles că nu a întrunit numărul necesar de voturi, a picat (proiectul legii pensiilor – n.r.) Miercuri o să fie cred că la votul final din Cameră. La Cameră este de obicei o mobilizare mult mai bună”, a afirmat Ciolacu.
El a spus că se bazează şi pe voturile altor grupuri parlamentare, nu numai pe cele de la putere.
„Totuşi, politica înseamnă şi negociere şi discuţii şi interese comune. Totuşi, mi se pare un proiect de lege foarte important. M-aş fi bucurat ca toată lumea să-l voteze”, a adăugat Ciolacu.
Senatul a respins, miercuri, în plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Au fost înregistrate 67 de voturi „pentru” şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar (68) pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.
În 13 martie, Curtea Constituţională a declarat parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR.
Prevederile neconstituţionaleprivesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.
De asemenea, era instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.