„Sunt prim-ministrul României. Vremelnic. Eu nu iau decizii în funcţie de PSD sau de PNL. A fost o decizie pentru că, dacă nu ar fi fost comasarea europarlamentarelor cu localele, prezenţa la vot în acest moment ar fi fost una sub 25%. Ăsta era trendul în acel moment şi cred că s-a luat o decizie foarte bună.
Cu cât vor fi prezenţi mai mulţi români la vot, cu atât oamenii politici care vor reprezenta pe români atât la nivel european, cât şi la nivel local vor fi mai legitimi”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri la sediul PSD Alba Iulia.
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a vorbit vineri seara, la Digi24, despre procesul de vot la alegerile locale și cele europarlamentare care vor avea loc la data de 9 iunie. Acesta a spus și între ce ore se votează și în ce condiții procesul de votare poate fi prelungit.
„Este un pic mai dificil pentru cetăţeni să voteze pe patru buletine de vot. Acum, sunt comasate, în plus, s-a venit cu un buletin care este foarte simplu, pentru europarlamentare . Toate cinci la un loc, uneori, pentru anumite persoane, reprezintă un pic efort, dar nu este considerabil. Votul poate fi exercitat în cunoştinţă de cauză.
În cabina de vot, ai timpul rezonabil pentru a putea studia, vedea, a ajunge la competitorul tău politic, a vota. Există acolo şi o tuşieră, dacă se termină tușul de pe ştampilă. Este o noutate.
Este obligatoriu, motiv pentru care autorităţile locale vor folosi 25.000 de tuşiere în secţiile de vot. Avem foarte multe buletine şi, ca să nu existe neîncrederea că poate a patra ştampilă, a cincea ştampilă nu mai este foarte vizibilă, am decis, prin hotărâre, ca în fiecare cabină de vot să existe o tuşieră care să poată fi utilizată dacă este nevoie”, a spus Toni Greblă, pentru sursa citată.