Măsurile de reformă bugetară și de luptă împotriva evaziunii fiscale adoptate la sfârșitul anului 2023 vor produce rezultatele pe parcursul lunilor următoare. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prin îmbunătățirea colectării în România, se va continua reducerea deficitului, conform comunicatului de presă emis de guvern în urma discuțiilor cu delegația FMI de joi.
Citește și: Ciolacu spune că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană: ”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie”. Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică în procesul cu Pfizer
„Investiţiile masive din fonduri naţionale şi europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF şi reformarea aparatului bugetar sunt soluţii importante susţinute de Guvernul României pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi reducerea deficitului bugetar, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrevederea a avut loc joi la Palatul Victoria, la încheierea vizitei obişnuite a FMI dedicată analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.
„Măsurile de reformă bugetară şi instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 şi implementate de la începutul acestui an îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat premierul.
Premierul afirmă că semnalele primite pentru luna ianuarie sunt încurajatoare, exprimându-și dorința de a reanaliza proiecțiile împreună cu echipa FMI după încheierea primului trimestru din 2024.
Conform comunicatului, premierul a reiterat angajamentul pentru continuarea reformei aparatului bugetar, cu finalizarea acesteia planificată pentru mijlocul anului curent. Guvernul se va implica activ pentru a implementa în timp util toate reformele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit guvernului, măsurile adoptate în anul precedent au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar și a inflației, depășind estimările anterioare, conform concluziilor experților FMI prezenți în vizită la București în această perioadă.
Delegația FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a fost primită la Palatul Victoria de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Economiei Radu Oprea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu.