Marcel Ciolacu, despre aderarea României la OCDE: „Cel mai dur, complex și sofisticat examen”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că noul obiectiv de țară al României îl reprezintă aderarea la OCDE, fiind cel mai dur și mai complex test pentru administrația din România.
Filip Stan
02 apr. 2025, 11:43
Marcel Ciolacu, despre aderarea României la OCDE: „Cel mai dur, complex și sofisticat examen”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 2 aprilie 2025, la conferința „România și OCDE” că suntem ca într-o cursă maraton pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„”Imediat cum am preluat primul mandatul de premier, am anunțat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea și modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este și cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce acesta merită să fie un efort național. Pentru că apartenența la OCDE înseamnă investiții mai mari, un rating de țară mai bun, un cadru de concurență echitabil pentru companii și un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient.

Pe scurt, o administrație publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăți viața fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calității. Și dau un exemplu concret, care vine din educație.

Preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne. Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directori ai școlii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influența direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație, o așteptare unanimă la nivelul societății.

Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an și jumătate, parcurs în care am reușit să obținem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligați să menținem același ritm susținut și în acest an ca să obținem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranța este decisivă.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învățăm să lucrăm aplicat, în echipe largi și într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluați la sânge, pentru a atinge standardele țintite.

Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriașe. Conform previziunilor Băncii Naționale a României, cât și a celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei românești oportunități enorme. Și fac o paralelă cu ceea ce a însemnat pentru dezvoltarea țării efectul aderării noastre la Uniunea Europeană.

În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%. Asta înseamnă că România a recuperat anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj. În procesul de convergență, un rol-cheie l-a avut și creșterea productivității muncii – cea mai rapidă din centrul și estul Europei! Această creștere a fost susținută semnificativ de o majorare solidă și constantă a volumului investițiilor străine directe, generate de apartenența la Uniunea Europeană.

Este mesajul cel mai clar al României că dorește să intre în rândul țărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reușite, ca efect economic, este covârșitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale! Ar înseamnă că până în 2030 avem șanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanțare și la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinațiilor de investiții. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale și economice cu impact global.

Integrarea euro-atlantică, la NATO și la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru națiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen și finalizarea PNRR, reprezintă momentul de grație al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanțiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile și să accelerăm procesele de convergență economică.

Noi ne-am obișnuit să facem progrese majore când întreaga societate se aliniază în spatele unui ideal național. Când clasa politică, alături de sectorul privat și de profesioniștii din societatea civilă reușesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social și economic. Iar apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă și constantă asupra tuturor instituțiilor care au un rol esențial în acest proces.

Eu cred că aderarea la OCDE este un asemenea moment crucial pentru viitorul României. Este o șansă istorică de a ne recâștiga coeziunea socială și solidaritatea națională și de a împlini un destin ambițios, pe care România îl merită din plin: acela de a deveni o putere economică europeană!”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cele mai bune mașini second-hand pe care să le cumperi. Ai mari șanse să nu îți iei țeapă de la samsari
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Destine în derivă, un film-eveniment din 4 aprilie în cinema
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)