Marcel Ciolacu a dezvăluit că, în urma unor discuţii purtate luni cu reprezentanţi ai angajaţilor din învăţământ, s-a stabilit de principiu grila după care salariile din Educaţie vor fi crescute în anul 2024.
„Am avut o discutie si cred ca am inchis lucrurile in linii mari. Va fi un buget record pentru Educatie, respectiv 4,1% din PIB. Ma bucura ca am acoperit toate palierele.
Normal ca mi s-a parut mult pe investitii, aproximativ 12 miliarde de lei numai in infrastructura. Am venit pe urma cu componenta, poate explicata prea putin de doamna ministru, despre abandonul scolar. Am discutat si cu doamna ministru al Muncii sa prindem bursele sociale pe bani europeni.
Trebuie sa recunnoastem ca avem o problema cu abandonul scolar.
In ce priveste profesorii, au inteles si dansii care este marja in care ne putem incadra cu cresterile salariale, urmeaza sa inchidem cu sindicatele. Propunerea ar fi la inceput de iunie sa creasca salariile. Din punctul meu de vedere este o oferta cat se poate de respectuoasa si corecta si cu ocazia asta incepe cu adevarat reforma in invatamant.
Eu nu cred in abordarile pauşale, sunt profesori care au zeci de olimpici si profesori cu 2 sau 3 la titularizare. Trebuie venit cu niste criterii care sa ne permita sa cerem mai mult. Nu vom avea performanta de a doua zi, va dura cativa ani, dar este o noua abordare si una serioasa.”, a declarat Ciolacu, la Digi 24.
Despre discuţia avută luni cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
„Am avut discutii si pe buget, sa vedem si efectele pe decembrie ale masurilor luate deja. Avem un buget sustenabil, cred ca vom avea a doua crestere economica pe 2024, de 3,4%. Avem obiectivul sa avem mai mult la investitii decat deficitul asumat.
Anul viitor, PIB-ul va creste iar cu aproape 150 de miliarde. Asta ne da sustenabilitate.”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„Sunt pensii care cresc si cu 40%, dar nu toate. Certitudinea este ca avem o noua lege a pensiilor, acceptata si ca jalon din PNRR. La toata lumea se aplica indexarea cu inflatia medie, mai putin la cele speciale.
Suntem pe ultimul loc la saracie, pentru ca avem pensionari care vin din urma cu pensii mici. Asta ne-a spus si Comisia, ca acei oameni nu pot sa supravietuiasca cu 1500 de lei. De aceea in septembrie se face recalcularea si se maresc diferentiat. Toate aceste lucruri au durat, dar haideti sa fim corecti, am avut provocari: am preluat un deficit de 11%, sper ca nu supar pe nimeni. Asta este adevarul. Am avut renegocierea PNRR, pana pe 21 noiembrie, deci a fost o prioritate. Am terminat si am scos acel procent de 9,4%. Am avut negociere si am reusit sa prindem legea pensiilor, care era jalon pentru la anul. Toate acestea intr-o perioada foarte scurta de timp.
Noi mai avem de indeplinit un jalon, sa facem o reforma fiscala. Trebuie facut, e nevoie in Romania de aceasta reforma. Dupa sute de legi si sute de ordonante, trebuie sa facem o reforma care sa fie sustenabila macar pe o perioada medie, daca nu chiar lunga.”, a punctat premierul.
Întrebat dacă toate aceste majorări vor fi făcute din împrumuturi, care ar creşte şi mai mult datoria publică, premierul a susţinut că a discutat acest aspect cu Mugur Isărescu şi că nu vor exista astfel de probleme în 2024.
„Nu puteam sa il intrebam pe Citu, cand a imprumutat 200 de miliarde si a marit datoria publica de la 37%, cat o lasase PSD, la peste 50%? Anul viitor nu vor fi probleme, am discutat si cu domnul Isarescu, dar eu nu pot sa ma duc la banci si sa le spun ca nu am facut eu datoriile. Sunt tari care au datorie publica mai mare decat PIB-ul, Italia, Portugalia, Italia.
Dar datoria publica sa se duca in primul rand in investitii. Imi pare rau ca mereu incepem discutiile de la „de unde veti avea bani de pensii?”, uitand ca oamenii aia au muncit, e dreptul lor, nu cer mila.
Pensiile sunt prioritate guvernamentala.”, a explicat preşedintele PSD
În continuare, premierul a primit întrebări înregistrate atât de colegul său de coaliţie, preşedintele PNL Nicolae Ciucă, dar şi de Cătălin Drulă, preşedintele USR.
Întrebare din partea lui Ciucă: „Este de acord domnul Ciolacu sa nu marim taxe, sa nu modificam pilonul 2 si sa ne tinem cuvantul fata de profesori, sa le marim salariile asa cum ne-am angajat in acest an, sa ajunga la 50% in 2024?”
„Imi placea mai mult domnul Ciuca cel natural. In primul rand, domnul ministru al Finantelor este de la PNL, doamna ministru al Educatiei este de la PNL. AM incercat sa explic azi si cu Pilonul 2.
I-am spus domnului Bolos si azi, produce mai mult decat putem citi. Angajatii de la finante au un spor de confidentialitate, nu pot lua acte si sa le dea pe surse, pentru ca fac rau.
Guvernul si-a asumat ca creste procentul la Pilonul 2 la 4,75%. O suma importanta, aproape 6 miliarde de lei. Eu cred in sistemul paralel de pensii. Cum e el, ca e perfectibil, e cu totul altceva. Noi ne-am angajat un jalon pe care l-am indeplinit. Daca eu modific data, Comisia venea si spune „domnul Ciolacu, vedeti ca va luam banii pe jalonul indeplinit si pentru care noi deja v-am dat banii”. Decizia politica e la noi, la copresedintii coalitiei.
Marirea taxelor: am convenit impreuna ca nu marim taxele. Este o problema la jalonul 206, in ce priveste IMM-uri, unde Comisia inca nu il considera indeplinit. Vom merge si vom explica etapele.”, a răspuns Ciolacu.
Despre faptul că Mircea Geoană conduce detaşat în sondajele pentru prezidenţiale
„Eu nu am comentat niciodata sondajele, pai atunci de ce mai facem alegeri? Foarte bine, sa candideze, dumnealui are si experienta, a mai fost presedinte cateva ore.
Nu ma intereseaza cifre, ci prioritatile romanilor. Care e perceptia romanilor, ca inca lucram cu perceptii. Nu ma deranjeaza ca domnul Geoana vrea sa candideze. Candidatul cel mai important, pentru mine, este cel pe care il vor decide colegii mei. Momentan eu nu am discutat de vreo candidatura. Am spus ca voi schimba sistemul de decidere a candidatului PSD. Toti care vor sa participe, vor trebui sa fie votati in toate judetele. Am avut deja patru esecuri la prezidentiale si nu voi continua cu aceeasi procedura.”, a afirmat premierul.
Intrebare din partea lui Drula: „De ce ati crescut taxele romanilor care muncesc cinstit, ca sa alimentati pensiile speciale si clientela de partid?”
„Mi se pare asa mic, cateodata nici nu-mi vine sa raspund. Am reusit cu Comisia sa trecem o lege, nicio lege nu poate fi retroactiva. Domnul Drula si ai sai au trecut in PNRR ca pensiile magistratilor trebuie sa tina cont de deciziile instantelor. Deciziile CCR eu nu le comentez, doar le pun in aplicare. CCR a decis ceva, am pornit la alta negociere cu Comisia. AM reusit ca ICCJ sa nu mai sesizere CCR, altfel pierdeam 1,7 miliarde de euro. Nu i-a tinut nimeni pe cei de la USR, cand au fost la putere, sa rezolve aceste probleme. Nu au rezolvat nimic.
Ce impozite a marit Marcel Ciolacu? Niciunu. Am eliminat niste exceptii. Mi-a spus si Comisia, si FMI, nu mai avem cum. Toata lumea, cum venea la guvernare, mai creea o exceptie.
Nu am introdus nicio taxa noua si nici nu o sa introduc. Dar o reforma fiscala trebuie facuta, este trecut si in PNRR. As merge pe o impozitare progresiva, dar nu exclud nici cota unica, daca este unica. Restul mapamondului este pe impozitare progresiva, mai sunt doar cateva tari cu cota unica in lume.”, a mai spus preşedintele PSD.