Marcel Ciolacu a vorbit luni seara, la Digi24, despre doctoratul început la Academia SRI, dar neterminat. „Nu am mai continuat, au fost decizii personale”, a spus premierul. „Cred că m-a exmatriculat domnul Hellvig”, a precizat Ciolacu. Cât despre faptul că a ales această instituție de învățământ, el a subliniat că având ca temă „Etica în intelligence”, nu avea altundeva să o facă. În cadrul „Săptămânii președinților”, liderii partidelor parlamentare pun întrebări omologilor invitați la Digi24. Astfel, Marcel Ciolacu a răspuns și la o întrebare adresată de Ludovic Orban, președintele formațiunii „Forța Dreptei”, cu privire la doctoratul început, dar neîncheiat.
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale: „Foarte bine, să candideze, dumnealui are şi experienţă, a mai fost preşedinte câteva ore”
Marcel Ciolacu, premierul României: Aveam temă „Etica în intelligence”, presupun că nu puteam să o fac altundeva această temă. La un moment dat am fost exmatriculat pentru că nu am continuat doctoratul. Cred că m-a exmatriculat domnul Hellvig. Ca să închid și această întrebare.
Deciziile mele personale, nu mi-e rușine de ele, n-am furat, n-am dat la nimeni în cap. Unde vreau eu să îmi iau mai multă informație, din ce loc, unde consider eu că am o lipsă în educația mea de informație și vreau să mi-o acopăr…
Nu poți să iei o decizie corectă fără informație. S-au luat de prea multe ori decizii în România fără un fundament, fără studii, fără informație corectă și în timp real. Și au dus la niște decizii proaste. Eu nu vreau să iau decizii proaste”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă seara, că nu crede că societatea românească este pregătită pentru un preşedinte independent şi că îi convine Eduard Hellvig, fostul director al SRI, ca adversar politic.
Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, Ciolacu a spus recent, la Realitatea Plus, că se confruntă în prezent cu multe provocări, precum respectarea jaloanelor PNRR şi implementarea reformelor intens discutate până acum. Șeful PSD a mai precizat că va trebui să poarte o discuţie în acest sens cu colegii lui.
„Nu poţi să iei decizii fără cifre. (…) Nu mi-am dorit să fiu nici premier. Când eram consilier local la Buzău, nu am avut o proiecţie că voi ajunge preşedintele PSD. Sunt lucruri care este bine să vină de la sine, dacă ele sunt destinate către tine”, a declarat Marcel Ciolacu.
În ce priveşte o postare recentă a fostului director SRI, Eduard Hellvig, care a scris că „România ordonată, fără să fie şi coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conţinut dezordonat, precum nişte covrigi fără o sârmă unificatoare”, Marcel Ciolacu a răspuns: „Eu cred că avem nevoie de o Românie ordonată. Eu nu am luat-o ca pe un atac. Sunt ferm convins că o Românie ordonată nu poate să fie decât dacă este şi o Românie coordonată. Sunt ferm convins, mai ales în contextul actual. PSD de obicei voia să ia totul, să câştige totul, să aibă totul şi a văzut că a pierdut toate alegerile. (…) Îmi convine ca şi adversar politic domnul Hellvig. Devine mai dinamică… (…) Am zis că îmi convine, nu am nicio problemă. Decizia PNL. Momentan, preşedintele PNL este domnul Ciucă. (…) Să ştiţi că am un partener corect în Nicolae Ciucă şi Nicolae Ciucă are un partener corect în mine”.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a exclus posibilitatea unei înţelegeri cu preşedintele Klaus Iohannis, astfel încât el să candideze pentru funcţia de preşedinte al ţării, iar actualul șef al statului să devină prim-ministru: „Eu nu cred că preşedintele României, după zece ani, îşi doreşte să devină premier sau preşedinte de partid. Nu am avut această discuţie şi nici nu cred că o s-o am vreodată”.