„România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi, la iniţiativa liderului informal al Coaliţiei, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, a scris, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu a declarat că „acest proiect are ca scop corectarea inechităților dintre pensionari, atât din perspectiva contributivității, cât și a vârstei de pensionare – 65 de ani pentru toți, inclusiv pentru cei «speciali»”.
Citește și: Marcel Ciolacu a dezvăluit dacă demisionează în cazul în care Crin Antonescu pierde alegerile
”Sunt încrezător că preşedintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulţumiri din societatea românească. România are nevoie de un preşedinte mediator, un om al dialogului, un preşedinte care să construiască o punte între stat şi cetăţeni”, a mai transmis Ciolacu.
Proiectul de lege, asumat de coaliția de guvernare, prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistrați, a fost depus marți în Parlament.
Acest proiect prevede o aliniere a tuturor pensiilor de serviciu, introducând o rată de înlocuire unică de 65%, valabilă pentru toți beneficiarii pensiilor de serviciu, și accelerează creșterea vârstei de pensionare pentru aceste categorii profesionale.
Astfel, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.
Candidatul la prezidențiale Crin Antonescu, a fost primul care a anunțat că un proiect de lege urmează să fie depus în Parlament, proiect care vizează eliminarea pensiilor speciale acordate magistraților, dar și modificarea condițiilor de pensionare. Acesta a precizat că proiectul de lege vine ca urmare a unei propuneri pe care a făcut-o, luni, în cadrul ședinței coaliției de guvernare.
“Există o sumă de cel puțin 230 de milioane de euro, care sunt blocați, din PNRR. Aceștia sunt bani care se cuvin tuturor românilor și nu pot să rămână blocați. (…) Am solicitat cu fermitate, azi, coaliției de guvernare să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârste de pensionare diferite.”
“Trebuie să existe un principiu de echitate pentru toți cetățenii acestei țări. Magistrații care vor intra în magistratură, cei care vor începe activitatea în magistratură, trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toți ceilalți cetățeni ai țării. Am cerut acest lucru coaliției, s-a acceptat acest principiu.” declarase Crin Antonescu în urma ședinței coaliției de guvernare.