Marcel Ciolacu a vorbit, joi seară, despre eliminarea plafonării la prețurile energiei, care se va produce la 31 martie 2025. Întrebat ce se va întâmpla după dispariția plafonării, premierul a afirmat că ”până în martie vor veni reglementările necesare ca șocul să nu fie de nesusținut”.
”Vom fi pregătiți. E o decizie bine calculată. Știu zona de ‘apocalipse’ care vin zilnic. Până în martie vor veni reglementările necesare ca șocul să nu fie de nesusținut”, a spus Ciolacu, la Realitatea Plus.
În același context, prim-ministrul a adăugat că se poate baza pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja. ”Am un ministru la Energie cu care pot lucra, un băiat deștept, care prinde foarte repede. În comparație cu Virgil Popescu (fostul ministru al Energiei – n.r.), n-a fost nevoie să se califice la locul de muncă”, a arătat Ciolacu.
Premierul l-a criticat pe Virgil Popescu și în iulie. Ciolacu a spus atunci despre Popescu că nu s-a gândit la stocare atunci când România a planificat investiții în regenerabile. Șeful Guvernului afirma că piața de energie din România este extrem de tensionată în aceste zile, deoarece pe timpul zilei fotovoltaicele produc în exces și România exportă, în timp ce la orele de seară când dispare soarele producția internă nu acoperă consumul din cauza secetei (râurile și lacurile de acumulare nu mai alimentează hidrocentralele), așa că România este obligată să importe scump.
Schema de plafonare a prețurilor la energie în România, introdusă în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor, va fi eliminată la 31 martie 2025, conform legislației actuale.
Pentru energia electrică, în prezent există mai multe plafoane maxime de preț: 0,68 lei pe kWh pentru un consum mai mic de 100 kWh pe lună, 0,8 lei pentru un consum între 100 și 250 kWh pe lună și 1,3 lei pe kWh pentru consumatorii noncasnici și cei casnici cu un consum ridicat (peste 300 kWh pe lună).
România a importat masiv energie, la început de iulie, ca să facă față consumului crescut din cauza caniculei, în condițiile în care zona este oricum deficitară și a mai trebuit să susțină și Ucraina, al cărei sistem energetic a fost grav afectat de război.
Iar prețul cu care România cumpără de pe piața de energie este mult mai mare decât cel cu care cumpără țările din vestul Europei. Prețul uriaș nu se regăsește mometan în facturile consumatorilor individuali, ci în decontările de la bugetul de stat către furnizori, cât timp plafonarea pentru energia electrică este încă în vigoare.