Marcel Ciolacu, despre impactul bugetar pe noua lege a pensiilor. Premierul României a vorbit la Europa FM despre reforma fiscală, legea salarizării, reducerea aparatului bugetar, legea pensiilor speciale, dar și respectarea deciziei CEDO în ceea ce privește cuplurile gay și parteneriatul civil.
„13,8% este media inflaţiei. Conform legii, trebuie venit cu 13,8% pe partea de contribuţie, pensiile speciale nu vin aici, dimpotrivă, ce se măreşte pe partea de contribuţie se scade din partea aşa-spusă specială. După ce se aplică acest lucru, venim cu noua lege a pensiilor generale, unde se face recalcularea. Aici, impactul pe 13,8% este de 16 miliarde de lei pe tot anul. Vom vedea care va fi media inflaţiei, din punctul meu de vedere se va încadra în jur de 9%, până în 10%, pe toată media anului. Şi vine recalcularea. Recalcularea mai necesită pe cele patru luni încă 10 miliarde de lei”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea coaliția PSD-PNL și după alegeri. „Suntem ca autostrăzile, există și dus și venit”
Premierul a mai spus că Guvernul are misiunea de a face rost de bani pentru majorarea pensiilor: „Pe domnul ministru Boloș îl cunosc mult mai bine, este un om care nu suportă nedreptatea, când vede anumite excepții și pierderi de resurse devine mai emoțional, câteodată nu vede întreg tabloul, să îl expună public, și atunci apar aceste dispute. Când este la TV și când vorbește, nu explică întreg contextul. Pensia medie este 1.980 de lei și Comisia Europeană a reclamat acest aspect. Suntem în prag de sărăcie, suntem penultima țară din Uniunea Europeană. Acesta e rostul meu, să văd întreg tabloul să văd unde sunt inechitățile. Din punctul meu de vedere, legea pensiilor și aplicarea legii pensiilor sunt o prioritate, este treaba Executivului de a face rost de bani, cifrele ne arată acum că numai impozitarea acestei cresteri a PIB-ului va duce la sustenabilitate. 90% dintre banii pe care îi primesc pensionarii se duce pe consum, acel consum revine rapid la buget”.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu: În 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite
„În primul rând, legea pensiilor, cum e normal, a fost lucrata de ministrul Muncii și toată echipa. O muncă de foarte mult timp, vreo trei proiecții făcute de Banca Mondială, în ultimele luni a fost o negociere aplicată cu cei de la Comisie. Comisia a insistat foarte mult, cum e corect, cu inechitățile din legea pensiilor. Nu trebuie sa ne sperie acest lucru, suntem la 30 de ani de la Revoluție, eu am îmbătrânit în această perioadă. Nu am vorbit cu domnul președinte, categoric voi avea această discuție, dar nu văd o reținere. Am avut un Parlament foarte activ, s-au făcut la toate legile o sumedenie de excepții, de toate partidele, mai ales în ultimul an. Toată lumea vine cu tot felul de propuneri specifice zonei pe care o reprezintă, acesta e jocul democratic. Vorbim de codul fiscal, a fost modificat de vreo 500 de ori, așa și la legea pensiilor, și în multe alte sectoare. Vrem să trăim în Uniunea Europeană, vrem sănătatea din Uniunea Europeană, vrem să avem toate serviciile publice ca în Uniunea Europeană, aceleași drepturi ca în Uniunea Europeană, să circulăm ca în Uniunea Europeană, dar facem tot ce vrem noi”, a mai spus Marcel Ciolacu.