Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, înainte de ședința de Guvern, că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi să fie formalizată până la finalul lunii decembrie. Controlul la frontierele terestre va fi ridicat însă începând cu luna martie 2025, precizează el.
Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, a precizat premierul. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu.
O nouă șansă pentru aderarea României la spațiul Schengen. Vești bune din partea Austriei
Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului.
Potrivit publicației Kleine Zeitung din Austria, Guvernul de la Viena ar putea renunța la controversata blocare a aderării complete a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Decizia ar putea fi luată chiar la summitul organizat de Ungaria, țară care deține președinția semestrială a Uniunii Europane, la Budapesta, pe 22 noiembrie.
Noul comisar european pentru Migrație, din partea Austriei, a spus, la audierile de la Bruxelles, că va susține includerea completă a României în spațiul Schengen.
România a intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024.
Precizări MAI privind „calendarul aderării” la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre: discuţiile şi negocierile sunt încă în curs. Nu există deocamdată o decizie formală la nivelul Consiliului JAI sau al ministerelor de Interne
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a informat, joi, în privinţa „calendarului aderării” la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, că discuţiile şi negocierile sunt încă în curs, sunt „constructive” şi „cu o bună perspectivă”, dar că deocamdată nu există „o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne”.
„Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu miniştrii de Interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniştri din Austria, Ungaria şi Bulgaria au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât şi în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia şi Bruxelles. De asemenea, am ţinut permanent legătura cu comisarul Ylva Johansson, cu alţi oficiali europeni, dar şi cu noul comisar Magnus Brunner, împreună cu care am avut o primă discuţie la Viena încă din luna septembrie. Salut poziţia domnului comisar Magnus Brunner exprimată recent la audierile din Parlamentul European, în cadrul cărora a exprimat sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putinţă. Aceste demersuri au avut şi au un caracter continuu din partea mea şi a echipei mele, în acest sens, recent am avut o substanţială întâlnire de lucru cu noul ministru francez de Interne, Bruce Retailleau, la Paris, în urma căreia Franţa a reiterat sprijinul pentru intrarea RO şi BG în Spaţiul Schengen, deplin, inclusiv cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putinţă. Toate aceste discuţii au decurs foarte bine şi constructiv pentru procesul de aderare, dar şi pentru consolidarea frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale”, a infomrat Predoiu într-un comunicat de presă.
Ministrul Justiţiei a precizat că discuţiile şi negocierile „sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă”, dar că nu există „deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne”.
„De asemenea, aş vrea să subliniez faptul că cel mai bun semnal public pe care îl putem da în contextul acestor negocieri este faptul că România va continua să acorde sprijin politic, legal, instituţional pentru protecţia frontierelor şi să dezvolte continuu capacitatea de combatere a migraţiei ilegale. România va fi gata să ia toate măsurile pentru protecţia frontierelor sale şi după admiterea în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre şi să aplice toate procedurile Schengen la frontierele sale, inclusiv instituirea de controale, atunci când se impun, precum şi aplicarea unor politici foarte eficiente în materie de azil şi returnări”, a menţionat Predoiu.