Marcel Ciolacu, despre legea carantinării şi izolării. „Nu putem vota această lege. Am o dezamăgire personală faţă de Klaus Iohannis”

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, luni, că parlamentarii social-democraţi nu vor vota în Senat "până când prim-ministrul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în legătură cu legea privind carantina şi izolarea. Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor spune că are "o dezamăgire personală" faţă de Klaus Iohannis.
Romania TV
13 iul. 2020, 11:41
Marcel Ciolacu, despre legea carantinării şi izolării.

UPDATE: Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va avea propuneri la Senat pentru modificarea proiectului de lege privind carantina iniţiat de Guvern, în sensul ca detaşările medicilor să fie făcute dintr-un corp de voluntari. Liderul inteirmar al PSD a adăugat că social-democraţii vor propune ca izolarea şi carantina să fie făcute gradual, ci să fie decizii luate în funcţie de gravitatea situaţiei.

„Există o părere astăzi expusă cu privire la detaşări, ele să fie dintr-un corp de voluntari, cum se întâmplă în acest moment în Franţa, plătiţi normal, diferit de ceilalţi medici”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei de luni a Comitetului executiv al PSD.

Zegrean contrazice PSD: Legea carantinării şi izolării nu îţi încalcă drepturile

Întrebat ce înseamnă propunerea PSD ca izolarea şi carantina să fie făcute gradual, Ciolacu a răspuns: „Există în legislaţia europeană astfel de abordare. Venim la comisie cu această propunere. Cu alte cuvinte, nu te ia direct din casă şi te duce la carantină. Sunt anumite acte medicale şi în funcţie de gravitatea cercului în care te învârţi să pună aceste condiţii. Nu aţi dori să îl întrebaţi pe Orban ce a dorit în această lege? În jumătate de oră, am înţeles că încep dezbaterile la Comisia juridică”.

Marcel Ciolacu a mai anunţat că senatorii PSD vor vota legea privind carantina şi izolarea după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru vin în Parlament, pentru a explica prevederile proiectului legislativ şi de ce l-au înaintat atât de târziu.

El a explicat din nou că legea nu are avizul Ministerului Justiţiei. De asemenea, acesta a afirmat că PSD a votat legea la Cameră, pentru a nu tergiversa dezbaterile şi pentru ca aceasta să ajungă la Senat, care este Cameră decizională.

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc că proiectul de lege privind carantina şi izolarea elaborat de Guvern este un „dezastru”, unul dintre argumentele sale find acela că nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut.

Cazanciuc a anunţat că senatorii au cerut Guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia în legătură cu internarea obligatorie şi cu detaşarea obligatorie a medicilor.

Comisia juridică a Senatului urmează să discute luni proiectul de lege privind carantina, în vederea emiterii unui raport. Ulterior, Senatul trebuie să voteze iniţiativă, în calitate de for decizional.

Marcel Ciolacu a afirmat că „este pentru a doua oară când PNL şi Guvernul Orban au lăsat România într-un vid legislativ”.

„Nu ştiu cât mai putem suporta astfel de greşeli majore. Este nepermis să stăm de o lună de zile şi să aşteptăm în ultimul moment. 

Legea înaintată de Guvernul Orban este o lege proastă. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mai mult, liderul interimar al PSD a afirmat că „singurul membru al Guvenului care a venit să susţină această lege a domnul Raed Arafat”.

„Nu au venit în faţa parlamentarilor nici premierul, nici ministrul Săntătăţii şi nici ministrul Justiţie. Legea, cum a fost înaintat de către Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei.

Nu se va vota legea în Senat până când prim-ministrul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele”, a precizat Marcel Ciolacu.

Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că a discutat în Comitetul Executiv al PSD despre legea carantinării şi izolării, iar toţi social-democraţii s-au opus acestui proiect.

„Am o dezamăgire personală faţă de Klaus Iohannis. M-aş fi aşteptat să cheme toate forţele politice şi să aibă o discuţie aplicată. Această sustragere atât a preşedintelui, cât şi a prim-ministrului este nepermisă”, a spus Ciolacu. 

Reacţia Guvernului: „Nu a fost înaintată invitaţia”

Guvernul a anunţat că nici premierul Ludovic Orban şi nici miniştrii nu au fost invitaţi la dezbaterile din Parlament cu privire la legea privind carantina şi izolarea.

”Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, şi nici miniştrilor din Cabinet, invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea.

Atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”, a transmis, luni, Guvernul. 

Nelu Tăraru, replică pentru PSD: Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut

 

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'