Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a condus astăzi cea de-a treia reuniune din 2024 a Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE, purtând discuții care au ca obiectiv coordonarea eforturilor necesare pentru o mai bună avansare a procesului de aderare al țării noastre la OCDE.
În cadrul ședinței s-a pus accentul pe evoluțiile care sunt anticipate pentru cel de-al doilea semestru al anului 2024, precum și pentru începutul anului 2025. Premierul a subliniat evoluțiile din procesul de aderare, mai ales faptul că, până acum, țara noastra a primit 5 avize formale din cele 26 prevăzute, în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget, Comitetului pentru Construcțiile Navale, Comitetului pentru Industria Siderurgică, Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională și Comitetului pentru Concurență.
Instituțiile care au atribuții în acest sens au fost îndrumate de Marcel Ciolacu să păstreze în atenția lor cele peste 20 de evaluări programate până la sfârșitul lui 2024, în domenii precum agricultură, invesiții, comerț, afaceri sociale, sănătate, pensii private, educație și multe altele.
În plus, membrii Comitetului Național au vorbit și despre prioritățile pe care le au, după evaluarea din prima rundă făcută de Comitetele OCDE în medii precum : mediu, deșeuri, pensii private, impozitare, responsabilitate în afaceri sau guvernanță publică și corporativă.
Comitetul Național are în vedere o coordonare interinstituțională mai strânsă, să își axeze eforturile pe recomandările cu potențial legislativ sau normativ și să clarifice așteptările de aliniere la standardele Organizației.
„Avem o perioadă intensă până la sfârșitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluție pozitivă. Trebuie să menținem acest ritm și în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi.” a precizat Ciolacu.
„Nivelul de reprezentare, interacțiunile de fond cu membrii Organizației în cadrul evaluărilor viitoare, atenția în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esențiale pentru a consolida progresele de până acum și a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic”, a adăugat premierul.
România a devenit candidată la OCDE în ianuarie 2022 și a primit Foaia de parcurs în iunie 2022. Documentul stabilește care este procesul de desfășurare a aderării, precum și termenii și condițiile care sunt impuse. În decembrie 2022, țara noastră a depus Memorandumul inițial, prin care se realizază o autevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne raportate la instrumentele legislative OCDE iar în acest moment se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete specificate în Foaia de parcurs.