Marcel Ciolacu susţine că „PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către ”societatea civilă”! Cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept”.
Preşedintele PSD spune, într-un mesaj pe Facebook, că „trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare”.
„Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt ”geniu al Carpaților”.
Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare”, conchide Marcel Ciolacu.
Declaraţia liderului PSD Marcel Ciolacu vine după ce presa a scris că o platformă informatică va scana dezinformările din online, aceasta fiind pregătită de un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri.
Potrivit Profit.ro, echipa de comunicare a Guvernului a solicitat departamentul de relaţii publice din toate ministerele să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.
„Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanții societății civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul și beneficiul cetățeanului.
Inițiativele ONG-urilor și experților media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false.
Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate.
Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, a transmis Biroul de presă al Guvernului.
Una dintre combinaţiile de cuvinte care vor alerta autorităţile privind o posibilă dezinformare şi propagandă rusă în algoritmii platormei este una prin care Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis ar fi asociaţi cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”, mai scrie Profit.ro.
Astfel, în cazul presei de investigaţie, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Guvern l-ar face pe autorul acestuia suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale, notează sursa citată.