Protestele fermierilor sunt îndreptățite, spune premierul Ciolacu. „Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general”, a mai spus șeful Executivului.
Citește și Ce s-a decis în urma protestelor fermierilor: „Vorbim de sume importante”
„Am încercat să înțeleg de unde au pornit. Din punctul meu de vedere, ca premier, sunt îndreptățite. Era evident, nu sunt lucruri care au trenat sau pe care nu le-am făcut eu în cele 6 luni de mandat, este o frustrare acumulată, a fost pandemia, a fost criza energetică, războiul, afluență de marfă ucraineană, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat le-au cumpărat scump și s-au ieftinit îm primăvară. Deci factori care n-au ținut neapărat de Guvern, dar pe care trebuia să le sesizăm.
Abordarea trebuia să fie diferita între marii și micii fermieri, trebuia facilități axate în special la micii fermieri până la 1.000 de hectare. La fel s-a intamplat si la transportatori, cu camioanele de familie, unde au două camioane și pe care de obicei le șofează singuri. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate.
Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general. Poate mai întâi ar fi trebuit început dialogul și dacă era opacitate de la Guvern, apoi recurs la astfel de lucruri. Orice grevă aduce prejudicii, ar fi trebuit căutat mai întâi dialogul”, a declarat Ciolacu.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut mai multe anunțuri legate de subvenții pentru agricultorii din mai multe sectoare, totul în urma protestelor furibunde ale fermierilor din ultimele zile.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.
Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură. De asemenea, permisul de conducere categorie B se echivalează și va fi recunoscut pentru categoria TR (tractor).
Citește și Peste 31.000 de elevi din Suceava vor primi câte 500 lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
Se va introduce și Creditul Fermierului (credit de capital de lucru): 1,95% dobândă, ROBOR suportat de MADR și Ministerul Finanțelor, cu termen până la sfârșitul lunii februarie. Asociațiile avertizaseră că vor iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările.
„Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate”, a spus Florin Barbu la sfârșitul conferinței de presă.