Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, despre riscurile pentru securitatea țării, după ce consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a afirmat că Rusia ar fi cerut SUA ca NATO să revină la configurația din 1997, ceea ce ar însemna retragerea garanțiilor de securitate pentru România.
Premierul a dat asigurări că țara noastră, din punct de vedere al securității, ”nu are nici cel mai mic motiv de îngrijorare”.
”Niciun risc. România e o ţară care a aderat la NATO. Suntem membri NATO”, a adăugat Marcel Ciolacu, citat de news.ro.
Întrebat dacă, prin afirmațiile făcute, Cristian Diaconescu, a greșit, premierul a răspuns: ”Întrebaţi-l pe domnia sa şi întrebaţi Instituţia Prezidenţială. Sunt ferm convins că domnul Cristian Diaconescu vă va răspunde la orice fel de întrebare”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a fost întrebat și despre declarațiile recente ale vicepreședintelui american JD Vance, potrivit cărora nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă “anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
”Este punctul domniei sale de vedere. O să încercăm pe canalele diplomatice să facem cât mai multe lămuriri, ca domnul vicepreşedinte să aibă întregul tablou cu ceea ce s-a întâmplat în România”, a răspuns prim-ministrul.
În același context, premierul a spus că, în opinia lui, România și SUA au ”comune”, iar declarațiile lui JD Vance ar fi venit pe fondul unei lipse de comunicare.
Marcel Ciolacu a fost solicitat, cu același prilej, să caracterizeze relaţia dintre România şi SUA în prezent.
“Suntem într-un proces de schimbare în acest moment şi de abordare a politicii externe, nu numai cu România a noii administraţii a preşedintelui Trump, dar cred că se va intra într-o normalizare”, a spus șeful guvernului.
Întrebat și dacă a avut discuţii cu administraţia Trump după criticile lansate la adresa României de apropiaţi ai lui Donald Trump, premierul a spus că ”au existat discuţii şi vor exista în continuare”.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a afirmat, miercuri, în legătură cu negocierile SUA – Rusia din Arabia Saudită, că aşteptările ruşilor ţin de retragerea garanţiilor de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997, astfel încât România, intrată ulterior în alianță, să nu mai beneficieze de garanţii de securitate.
O zi mai târziu, Diaconescu a revenit pe acest subiect, precizând că afirmațiile respective făceau referire la o politică complicată, pe care Federația Rusă a anunțat-o în 2022, când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina, iar, pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare.
În același context, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a spus că nu are informații privind împărțirea sferelor de influență la discuțiile SUA – Rusia din Arabia Saudită. Hurezeanu a subliniat că încă nu avem concluzii şi nici confirmări, iar România trebuie să facă ceea ce a cerut de la început, şi anume intrarea în procesul de negocieri.