Marcel Ciolacu despre românii din diaspora: „Cea mai mare lovitură ar fi plecarea fiului meu”

Liderul PSD a explicat care este planul său pentru a-i readuce pe românii din străinătate înapoi în ţară, dezvoltarea infrastrcturii şi scutiri de impozite.
Filip Stan
17 sept. 2024, 22:41
Marcel Ciolacu despre românii din diaspora:

Premierul Marcel Ciolacu a explicat marţi seară despre cum vrea să-i convingă pe românii plecați în străinătate să se întoarcă în țară. El a mai dezvăluit că „cea mai mare lovitură ar fi plecarea fiului său” în altă țară.

„Eu am avut acest of, eu am vorbit cu fiul meu, i-am zis «măi, când termini facultatea, ai vrea să pleci?» La început a existat această discuție și pe urmă sper să nu facă… nu cred că e ceva ce m-ar lovi mai tare decât plecarea fiului meu. Am greșit mult, dar e și un efect pozitiv – nefăcând infrastructură timp de aproape 35 de ani, în acest moment sustenabilitatea economică a României e pe infrastructură, de aceea reformele trebuie să fie implementate în următorii ani pentru ca România să fie sustenabilă, pentru că încă patru, cinci ani va fi sustenabilă economic pe investiții majore. Niciodată nu s-a investit în Moldova cât se investește acum. În sfârșit își ia revanșa și Moldova”, a spus Ciolacu la Antena3.

Ce este „Planul Ciolacu”. Liderul PSD anunţă investiţii de miliarde de euro în sectoare strategice ale economiei

El a mai explicat că, neexistând infrastructură, românii au plecat. „Cea mai mare migrație din România e din Moldova. Acolo efectul a fost distrugător. Dar nu-i suficient, avem A8, A8 e legătura între Iași și Tg. Mureș. Din partea mea, economic, cel mai important e A13, Bacău-Brașov. În momentul acela, legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile. Anul acesta cred că se vor da în circulație peste 130 de km. Noi vorbim de A7 până la Pașcani, deja a depus Grindeanu să mergem să legăm Suceava, normal că crește turismul. Mănăstirile din Neamț, Suceava. Nu mai facem opt ore, acum e și aglomerat rău că sunt și utilajele care lucrează la construirea autostrăzii. Va fi o descătușare. Ca valoare are 4 mld. Din ei, 2 trebuie să pun eu de la bugetul de stat – aici e deficitul. Ieri aveam 80 mld. investiții. Am vorbit cu comisarii de resort și le-am explicat – condamnați România dacă nu-mi dați pe 7 ani să nu avem investiții în 2025-2026. Deci, autostrada Moldovei – 130 de kilometri anul ăsta și restul anul viitor, sunt termene până în 2025. În cele mai multe loturi sunt câștigate de constructori români și o să vedeți că foarte mulți dintre muncitori s-au întors înapoi în țară pentru că ei câștigă mai bine la această companie românească, a lui Umbrărescu”, a mai spus premierul.

De asemenea, a mai afirmat că mai este o investiție de făcut – să legăm Iașiul de Chișinău.

Marcel Ciolacu: România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie

„Noi mai avem de făcut o investiție – să legăm Iașiul de Chișinău pentru că Republica Moldova, pe căi ferate este prizonieră sistemului rusesc. Tot sistemul e pe ecartament lat și în momentul în care lungești Iași până la Chișinău, în acel moment se face prima conectare a R. Moldova cu Europa și normal că va fi o explozie de investiții și pentru ei”, a mai adăugat el.

Prim-ministrul mai spune că „nu poate să oprească decizia fiecăruia”.

„Nu pot să opresc decizia fiecăruia, dar eu iți creez oportunități, cum le creăm și la copiii noștri. Românii stau alături de familie, nu au gânduri de ducă, e confortul pe care ni-l dorim fiecare dintre noi. Vreau să profit de acest ritm până în 2026, ca să nu o mai lălăim, să nu mai găsim scuze”, a conchis Ciolacu la Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu a propus  scutiri de impozite timp ce 10 ani pentru banii pe care românii din diaspora îi aduc în ţară

Preşedintele PSD propune, în programul prezentat sâmbătă, la Congresul PSD, scutiri de impozite timp ce 10 ani pentru banii pe care românii din diaspora îi aduc în ţară, ca măsură pentru atragerea în ţară a celor care au plecat şi s-au stabilit legal peste hotare.

„Fiecare dintre noi avem o rudă sau un prieten în diaspora. Oameni care contribuie an de an la bugetul României, prin miliardele de euro pe care le trimit în ţară. Este timpul să facem mai mult pentru ei! Vă propun să ne gândim serios la modelul ţărilor cu o diasporă numeroasă care au luat deja măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii. Vă dau un exemplu: fiecare cetăţean, stabilit legal în străinătate, care se întoarce în ţară, să aibă 10 ani scutiri de impozite pentru banii pe care îi aduce înapoi. La fel, orice sumă adusă din afară – investiţii, chirii, dividende, orice – să fie scutită de impozit timp de 10 ani. Este un punct de la care putem pleca”, a afirmat Ciolacu în discursul ţinut sâmbătă la congresul PSD.
Marcel Ciolacu  susţine că „a abandona românii din diaspora înseamnă a abandona de fapt România” şi e de părere că „este nevoie de măsuri clare, simple şi ferme” în ceea ce îi priveşte pe românii plecaţi din ţară.

DailyBusiness
Noi locuri de muncă în România. O companie uriașă se mută din Bulgaria în țara noastră
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Capital.ro
Ilegal pe domeniul public. Legea se aplică în toată România: Se cer despăgubiri!
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
1.500 lei pe cardurile românilor. Află cine primește
Adevarul
Fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a împotrivit incursiunii în Kursk. Obiecțiile generalului
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Cum arată Betty Salam acum, la 6 luni după Asia Express 2024. Are și mai multe kilograme ca la TV. Mesajul ei pentru cei care o critică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția de serie!
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Incident periculos pe o trecere de pietoni din Galați
MediaFlux
SUA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI! Au anunțat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...