Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, în legătură cu şansele preşedintelui Klaus Iohannis de a fi secretar general NATO, că atuul acestuia este faptul că nimeni nu este împotriva sa şi a menţionat că împotriva lui Mark Rutte, contracandidatul pentru această poziţie, sunt preşedinţi şi prim-miniştri.
Preşedintele PSD a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum a ajuns să îl susţină pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO în condiţiile în care preşedintele României l-a acuzat că vinde Ardealul.
“În primul rând, am zis că susţin orice român. Şi sunt mândru, ca şi român, nu ca şi prim-ministru, nu preşedinte de partid. Eu sunt mândru când un român ajunge într-o funcţie înaltă. Mai mult, când e cea de secretar general NATO. Eu nu am cu ce să-l susţin eu personal pe domnul Iohannis, că nu decid eu. Susţin orice român pentru orice funcţie internaţională”, a explicat liderul PSD.
El a precizat că o astfel de funcţie ”e funcţia României”. “E funcţia României. Despre ce vorbim? Există nişte scrisori care se înaintează, prin reprezentanţi, prin ministrul de Externe, la acest summit o să participe şi preşedintele României. Ştiţi foarte bine decizia CCR care spune că reprezentantul statului român este preşedintele, nu prim-ministrul, la fel ca şi la Consiliul European. Presupun că merge şi ministrul Apărării, merge şi doamna ministru de Externe, astea sunt procedurile”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai fost întrebat dacă nu îl ”doare” sufletul când trebuie să îl susţină pe Iohannis. “Eu nu am adversari politici, duşmani politici, eu nu sunt un om care urăşte. Nu am acest sentiment, nu sunt frustrat. Sunt un om normal, un creştin, care, repet, se bucură dacă un român, dacă reuşeşte. E Daniel, care a reuşit prima companie, Daniel Dineş, ajunsă la un… Normal că m-am bucurat. E un lucru… Vedem, sportivii, au fost copiii premiaţi la NASA. Din nu ştiu câte premii, 50 de premii au luat copiii din România, normal că te bucuri. E ţara ta”, a explicat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a comentat şi şansele preşedintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO. “Nu am făcut o evaluare. Am avut discuţii cu alte ţări, sunt reprezentate de primii miniştri. Cum e Cancelarul Germaniei. Am avut discuţii. Atuul preşedintelui Iohannis este faptul că nimeni nu este împotriva domniei sale, a candidaturii”, a explicat preşedintele PSD.
În ceea ce priveşte faptul că toate ţările importante îl susţin pe Mark Rutte pentru această funcţie, Marcel Ciolacu a subliniat: “Corect, dar împotriva domnului Rutte sunt anumiţi preşedinţi şi prim-miniştri. Spun ca întotdeauna va exista o negociere”.
Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen – POLITICO
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul croat Andrej Plenković sunt cotaţi cu cele mai mari şanse, 3 din 5, să o înlocuiască eventual pe Ursula von der Leyen în fruntea viitoarei Comisii Europene, potrivit unei analize făcute de POLITICO în care mai figurează Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Thierry Breton sau un candidat surpriză, toţi aceştia având însă mai puţine şanse în opinia publicaţiei de la Bruxelles.
La Bruxelles, scrie POLITICO, se fac numeroase speculaţii cu privire la persoana care ar putea fi aleasă ca viitor şef al executivului european. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în continuare favorită clară pentru a obţine un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului comunitar, dar aceasta nu mai este totuşi chiar o certitudine. Asta înseamnă că în oraş se joacă un nou joc interesant, în principal de către politicieni, diplomaţi şi funcţionari care o critică pe şefa Comisiei: cine ar putea obţine postul, dacă nu von der Leyen? – arată autorii articolului. Ei trec în revistă câteva dintre numele care sunt vehiculate fie pentru a fi propuse ca alternative reale, fie ca o modalitate de a face presiuni asupra Ursulei von der Leyen pentru a obţine concesii de la ea.
Klaus Iohannis, cotat cu şanse mari pentru a-i lua locul preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen – POLITICO
Nu figurează pe această listă înşişi candidaţii principalelor partide politice care concurează cu von der Leyen. În pofida aşa-numitului proces „Spitzenkandidaten”, este puţin probabil ca Partidul Popular European să renunţe la preşedinţia Comisiei, dacă rămâne cea mai mare forţă politică de la Bruxelles, argumentează POLITICO.
De ce Klaus Iohannis? Preşedintele României este văzut ca fiind o persoană calmă, fermă şi este simpatizat de liderii europeni, în special în rândul conservatorilor. Atât Macron, cât şi cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că şi-a menţinut ţara ancorată în tabăra pro-occidentală şi pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, notează POLITICO.
Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu stricteţe regulile pieţei unice a UE şi nu a impus în mod unilateral restricţii asupra cerealelor ucrainene – ceea ce a întărit reputaţia lui Iohannis ca un jucător de echipă pro-european, adaugă publicaţia.
Mulţi susţin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeaşi familie politică PPE ca von der Leyen. Decizia PPE de a-şi organiza congresul electoral la Bucureşti atestă, de asemenea, poziţia sa în rândul liderilor conservatori ai grupului.
Având în vedere că al doilea său mandat se va încheia în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internaţional de top. Luna trecută, el a decis să candideze la funcţia de viitor lider al NATO – dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.
Ce ar cântări în defavoarea lui Iohannis? Propunerea de ultim moment a lui Iohannis de a-i „fura” lui Rutte rolul de lider al NATO a deranjat unele ţări din Europa de Vest, scrie POLITICO.
Astfel, şansele ca Iohannis să obţină funcţia de preşedinte al Comisiei Europene sunt 3 din 5.