Marcel Ciolacu spune că, pe lângă ameninţările voalate lansate de Kremlin spre României, care nu îl sperie, îl bucură faptul că Putin menţionează în discursul său investiţiile în infrastructură făcute de ţara noastră.
„Romania este o tara cat se poate de sigura. Exista un razboi armat in Ucraina si unul hibrid in Republica Moldova, impotriva presedintei Maia Sandu. Singura garantie a unui parcurs european pentru Republica Moldova este Maia Sandu.
Rusia nu va ataca niciodată România. Nu că nu și-ar dori, dar nu-și permite. România este membră NATO, am aderat și se vede acest efect. Mai mulți suntem membri ai Uniunii Europene, deci fac parte dintr-o intimidare. Dar pe mine mă bucură faptul că dictatorul Putin observă că România se dezvoltă și nu numai.
Mă mir că a observat numai faptul că 3.000 de muncitori muncesc la autostrada Moldovei și aproape jumătate din ea o să o dăm în circulație anul acesta. În continuare o să investim și în portul Constanța și importurile dunărene. Deci investițiile în infrastructură sunt mult mai de amploare decât își închipuie dictatorul Putin”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru Euronews.ro.
Premierul României a vorbit şi despre vizita făcută de Secretarul de Stat al SUA la Chişinău.
„Face parte dintr-o strategie la nivelul NATO. Nu e nimeni in masura sa-i faca strategia presedintelui Zelenski, se afla intr-un razboi. Ma bucura vizita secratarului Blinken la Chisinau pentru ca, sa fim corecti, Romania a ajutat mult parcursul Republicii Moldova. La fel cum sustenabilitatea economiei Ucrainei se datoraza mult Romaniei. In primul rand prin sistemul de tranzitare a granelor, prin acel sistem de licentiere, aprobat si de Comisie si imprumutat acum si de alte state.”, a spus acesta.
Ciolacu s-a referit şi la propusa şedinţă de guvern comună, la Bucureşti, a executivelor României şi Ucrainei.
„Eu mi-as dori formatul sa fie mai larg, Romania, Polonia, Ucraina si Republica Moldova, pentru ca este vorba de o strategie regionala. Vorbim de 1,4 milioane de ucraineni ramasi in Polonia. In Romania sunt mai putini, dar avem programe pentru a ii instala, pentru a-si continua studiile.
Principala ruta pentru Asia spre Europa este acum Portul Constanta. Vorbim despre alternative si scoaterea statelor de sub acest push facut de Rusia. Independenta de Federatia Rusa.”, a mai explicat ăremierul, pentru sursa citată.