Marcel Ciolacu, despre tensiunile din Coaliţie privind salariul minim: „Ne aducem aminte că și funcțiile se trăgeau din fes. Nu putem confunda coaliția cu Guvernul”

Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze luni seară că "nu avem nicio creştere a cheltuielilor”. Premierul a adăugat, luni, despre majorarea salariului minim, anunţată săptămâna trecută, că este o decizie luată pe data de 15 decembrie, în coaliţie.
Filip Stan
27 mai 2024, 21:35
Marcel Ciolacu, despre tensiunile din Coaliţie privind salariul minim:

Salariul minim a creat disensiuni în Coaliţie, iar premierul Marcel Ciolacu a ţinut să delimiteze luni seară administraţia de politică, lăsând să se înţeleagă că decizia îi aparţine în totalitate.

„Am reamintit faptul că această decizie am luat-o încă din decembrie la nivel politic. La nivel guvernamental eu am avut inntâlnirea cu partenerii sociali. Și cu patronatele și cu sindicatele. Cum era de asteptat patronatele nu au fost de acord, iar sindicatele au fost de acord. Din acest motiv, Guvernul a fost cel care a decis. Am văzut actul guvernamental la ce nivel s-a ridicat. A fost o lipsă de comunicare între noi, pentru ca altele sunt problemele prioritare acum.

Marcel Ciolacu, teme pentru acasă la Finanţe privind deducerea de 300 de lei

Una înseamnă funcționarea politică și alta cea administrativă. Nu putem confunda coaliția cu Guvernul României. Se spunea la TV că avem o coaliție de guvernare, noi avem o coaliție la guvernul României. Ne aducem aminte că și funcțiile se trăgeau din fes. Acele momente au fost depășite. A fost o lipsă de comunicare între noi, deoarece altele sunt prioritățile în această perioadă. Rămâne ca ministrul de Finanțe să găsească o soluție pentru deducere pentru 300 de lei. Această scutire vine și la ceea ce au cerut sindicatele. E o reducere a impozitării, nu este o modificare a Codului Fiscal, ci o reducere a salariului minim. Cu alte cuvinte, omul câștigă cu 240 de lei mai mult, reprezintă o sumă. (…) Noi avem o directivă acum, salariul minim european, pentru aceeași muncă, cu niște indicative, același salariu. Avem termen până în noiembrie”, a spus Marcel Ciolacu la Realitatea TV.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre intenţia liberalilor de a venit în coaliţie cu o ordonanţă privind noi tăieri de cheltuileli că el, în calitate de şef al Executivului, nu o să accepte ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică, pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR. Premierul a precizat că nu au nicio creştere a cheltuielilor, deşi pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 de miliarde, pentru că s-a mutat plata pensiilor, de sărbătorile pascale, ceea ce reprezintă 0,5% din PIB.

Premierul a fost întrebat despre intenţia liberalilor de a veni în coaliţie cu o nouă Ordonanţă de tăiere de cheltuieli bugetare. ”Astăzi, la ora 15.00, l-am chemat pe domnul Boloş. Politica fiscală într-un stat normal o face ministrul de Finanţe, împreună cu Guvernul. Eu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR.”, a precizat premierul.

Cât vor lua de fapt, net, în plus, românii cu salariul minim, după majorarea la 3.700 lei brut

Premierul Ciolacu a anunţat că salariul minim brut pe ţară se va majora din iulie .”Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.  Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici„, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În cadrul întâlnirii au fost discutate și alte teme, precum asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planului Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.

Salariul minim european crește din iulie. Ciolacu: „Suntem în direcția corectă”

Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200  de lei se va menține până la sfârșitul anului.

Ciolacu: Am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni/ Eu nu pot să mai mă uit în ochii oamenilor de afaceri dacă eu fac un pas înapoi la fiecare şantaj, indiferent de aparatul propriu din Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu ţine să sublinieze că nu a ”ameninţat pe nimeni” atunci când a făcut declaraţiile referitoare la nemulţumirile angajaţilor din aparatul guvernamental. ”Acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj”, afirmă Ciolacu.

Citește și Indemnizaţie majorată cu 66 de lei pe lună în ultima şedinţă de Guvern. Primii bani intră pe card în iulie

”Fiecare om are dreptul să facă… am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni. Cred că sunt un om de bună credinţă şi ţin la acest lucru. Au fost vrei doi ani de guvernare de dreapta, până să intre Partidul Social Democrat la guvernare, dom-le, nu s-a dat nicio mărire de pensii, nu s-a respectat legea, cu indicele de inflaţie. Nu s-a mărit salariul minim, o sigură dată cred că s-a mărit vreo 40 de lei. S-au făcut împrumuturi. (…) Statul român nu mai face împrumuturi să susţină consumul, e pentru prima oară în istorie în România (…) Am înţeles de la angajaţii din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul cinci cu cinci (procente, majorări salariale – n.r.) şi au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul României atât… ca să fie sustenabil, nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Am zis: dom-le, dacă nu vă convine – ca şi dvs., dacă nu vă mai convine, staţi la televiziune, vreţi să vă mutaţi la altă televiziune ,spuneţi: dacă nu-mi măreşti salariul plec – am zis: dom-le, dacă e aşa de rău la Guvernul României, daţi-vă demisia! Eu nu am ameninţat pe nimeni, eu am zis: dom-le, eu atât pot! Eu nu-mi bat joc de România, eu nu arunc România într-un haos!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în exclusivitate la România TV, joi seară.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'