Salariul minim a creat disensiuni în Coaliţie, iar premierul Marcel Ciolacu a ţinut să delimiteze luni seară administraţia de politică, lăsând să se înţeleagă că decizia îi aparţine în totalitate.
„Am reamintit faptul că această decizie am luat-o încă din decembrie la nivel politic. La nivel guvernamental eu am avut inntâlnirea cu partenerii sociali. Și cu patronatele și cu sindicatele. Cum era de asteptat patronatele nu au fost de acord, iar sindicatele au fost de acord. Din acest motiv, Guvernul a fost cel care a decis. Am văzut actul guvernamental la ce nivel s-a ridicat. A fost o lipsă de comunicare între noi, pentru ca altele sunt problemele prioritare acum.
Una înseamnă funcționarea politică și alta cea administrativă. Nu putem confunda coaliția cu Guvernul României. Se spunea la TV că avem o coaliție de guvernare, noi avem o coaliție la guvernul României. Ne aducem aminte că și funcțiile se trăgeau din fes. Acele momente au fost depășite. A fost o lipsă de comunicare între noi, deoarece altele sunt prioritățile în această perioadă. Rămâne ca ministrul de Finanțe să găsească o soluție pentru deducere pentru 300 de lei. Această scutire vine și la ceea ce au cerut sindicatele. E o reducere a impozitării, nu este o modificare a Codului Fiscal, ci o reducere a salariului minim. Cu alte cuvinte, omul câștigă cu 240 de lei mai mult, reprezintă o sumă. (…) Noi avem o directivă acum, salariul minim european, pentru aceeași muncă, cu niște indicative, același salariu. Avem termen până în noiembrie”, a spus Marcel Ciolacu la Realitatea TV.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre intenţia liberalilor de a venit în coaliţie cu o ordonanţă privind noi tăieri de cheltuileli că el, în calitate de şef al Executivului, nu o să accepte ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică, pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR. Premierul a precizat că nu au nicio creştere a cheltuielilor, deşi pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 de miliarde, pentru că s-a mutat plata pensiilor, de sărbătorile pascale, ceea ce reprezintă 0,5% din PIB.
Premierul a fost întrebat despre intenţia liberalilor de a veni în coaliţie cu o nouă Ordonanţă de tăiere de cheltuieli bugetare. ”Astăzi, la ora 15.00, l-am chemat pe domnul Boloş. Politica fiscală într-un stat normal o face ministrul de Finanţe, împreună cu Guvernul. Eu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR.”, a precizat premierul.
Premierul Ciolacu a anunţat că salariul minim brut pe ţară se va majora din iulie .”Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici„, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În cadrul întâlnirii au fost discutate și alte teme, precum asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planului Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.
Salariul minim european crește din iulie. Ciolacu: „Suntem în direcția corectă”
Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.
Ciolacu: Am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni/ Eu nu pot să mai mă uit în ochii oamenilor de afaceri dacă eu fac un pas înapoi la fiecare şantaj, indiferent de aparatul propriu din Guvernul României
Premierul Marcel Ciolacu ţine să sublinieze că nu a ”ameninţat pe nimeni” atunci când a făcut declaraţiile referitoare la nemulţumirile angajaţilor din aparatul guvernamental. ”Acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj”, afirmă Ciolacu.
”Fiecare om are dreptul să facă… am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni. Cred că sunt un om de bună credinţă şi ţin la acest lucru. Au fost vrei doi ani de guvernare de dreapta, până să intre Partidul Social Democrat la guvernare, dom-le, nu s-a dat nicio mărire de pensii, nu s-a respectat legea, cu indicele de inflaţie. Nu s-a mărit salariul minim, o sigură dată cred că s-a mărit vreo 40 de lei. S-au făcut împrumuturi. (…) Statul român nu mai face împrumuturi să susţină consumul, e pentru prima oară în istorie în România (…) Am înţeles de la angajaţii din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul cinci cu cinci (procente, majorări salariale – n.r.) şi au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul României atât… ca să fie sustenabil, nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Am zis: dom-le, dacă nu vă convine – ca şi dvs., dacă nu vă mai convine, staţi la televiziune, vreţi să vă mutaţi la altă televiziune ,spuneţi: dacă nu-mi măreşti salariul plec – am zis: dom-le, dacă e aşa de rău la Guvernul României, daţi-vă demisia! Eu nu am ameninţat pe nimeni, eu am zis: dom-le, eu atât pot! Eu nu-mi bat joc de România, eu nu arunc România într-un haos!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în exclusivitate la România TV, joi seară.