Marcel Ciolacu dezvăluie, în Bloomberg, cum s-ar putea rupe Coaliţia de guvernare în România / Ilie Bolojan: „România are nevoie de stabilitate”

Înfrângerea lui Antonescu - susținut de social-democrații lui Ciolacu, de liberali și de partidul maghiarilor - ar fi o lovitură gravă pentru guvern, a declarat premierul.
Filip Stan
20 mart. 2025, 22:12
Marcel Ciolacu dezvăluie, în Bloomberg, cum s-ar putea rupe Coaliţia de guvernare în România / Ilie Bolojan:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la o întrebare adresată de Bloomberg, că guvernul său ar putea avea dificultăți dacă candidatul prezidențial comun al coaliției de guvernare nu va reuși să câștige alegerile din mai, agravând turbulențele politice din România.
O decizie de luna aceasta a autorităților de a-i interzice să candideze favoritului de extrema dreaptă Călin Georgescu a bulversat cursa, o repetare a alegerilor anulate în mod controversat de instanța supremă anul trecut, după ce candidatul cvasi-necunoscut câștigase surprinzător primul tur.

Dar absența lui Georgescu nu a reușit până acum să-i mărească șansele candidatului comun propus de coaliție, fostul lider al Partidului Național Liberal Crin Antonescu. Înfrângerea lui Antonescu – susținut de social-democrații lui Ciolacu, de liberali și de partidul maghiarilor – ar fi o lovitură gravă pentru guvern, a declarat premierul, potrivit Bloomberg, în traducerea Rador Radio România

„Nu văd niciun motiv de a schimba coaliția dacă va fi o victorie a candidatului nostru comun”, a declarat Ciolacu marți, ca răspuns la o întrebare a Bloomberg News. „Dar în caz contrar nu cred că mai putem continua la fel.” la aceeaşi întrebare, preşedintele interimar Ilie Bolojan a răspuns diplomat: „România are nevoie de stabilitate, nu vrem să fim retrogradaţi, iar eu nu voi face declaraţii care pot fi interpretate în cheie electorală”.

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat, joi seară, că ”România are nevoie de o guvernare stabilă, nu doar până la alegeri, ci şi după alegeri”, de aceea este importantă continuitatea coaliţiei de guvernare.

Ilie Bolojan a fost întrebat, joi seară, dacă crede în continuitatea Coaliţiei, în cazul în care candidatul susţinut de PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, nu câştigă Preşedinţia şi a afirmat: ”Nu doresc să intru în nişte comentarii politice care pot fi mutate într-o zonă de campanie electorală pentru că, vedeţi, fiind în precampanie, totul se interpretează. Eu cred că suntem cu toţii conştienţi că România are nevoie de o guvernare stabilă, nu doar până la alegeri, ci şi după alegeri”.

Preşedintele interimar apreciază că ”o guvernare stabilă şi o stabilitate politică este o condiţie pentru ca ţara noastră să rămână într-o stabilitate bugetară şi economică, ceea ce înseamnă că există condiţii pentru absorbţia de fonduri europene, pentru a face reformele şi pentru a asigura creştere economică pe viitor”.

”În condiţiile în care această condiţie de stabilitate politică nu va fi respectată, vă puteţi da seama că ea va contribui la o retrogradare a ţării noastre şi o retrogradare nu face decât să ne genereze mari complicaţii economice, în primul rând pentru oamenii simpli care trebuie să se gândeascăla plata ratelor, la creditele care le au în bancă şi la cheltuielile de zi cu zi. Şi cred că este o chestiune de normalitate şi de responsabilitate să tratăm aceste lucruri cât se poate de serios”, a mai declarat preşedintele interimar.

Acesta crede că ”câştigarea alegerilor de către candidatul pe care Coaliţia îl susţine, va contribui la o stabilitate în perioada următoare”.

”Asta ar fi un lucru cert. Ceea ce se va  întâmpla în alte condiţii, nu fac comentarii, pentru că se merge într-o zonă de speculaţii”, a adăugat Bolojan.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că, pentru a exista în continuare această coaliţie de guvernare, trebuie ca cel care este candidatul acesteia la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, să câştige cursa pentru Palatul Cotroceni.

El a adăugat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci coaliţia nu are cum să meargă mai departe. Kelemen Hunor a precizat că, indiferent cine va câştiga, în afara lui Antonescu, va încerca să formeze o altă majoritate.

Sezonul electoral tumultuos a aruncat România, stat membru NATO și UE care are cea mai lungă graniță din UE cu Ucraina devastată de război, în cea mai gravă criză politică de după căderea comunismului. O victorie a lui Georgescu, care a atacat alianța militară și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, ar fi riscat să-i răstoarne orientarea transatlantică României.

Marcel Ciolacu nu s-a pronunțat cu privire la posibilitatea prăbușirii coaliției sale de guvernare. În lipsa unor noi alegeri – pentru moment puțin probabile, având în vedere că ultranaționalista Alianță pentru Unitatea Românilor conduce în sondaje -, o remaniere a coaliției ar putea să determine fie plecarea premierului, fie un guvern minoritar.

Evenimentele au plasat țara sub monitorizarea administrației președintelui Donald Trump, demnitari americani făcând presiuni asupra Bucureștilor pentru a-i permite lui Georgescu să candideze, a relatat Bloomberg News.

Vicepreședintele american JD Vance a făcut referire la alegerile din România în discursul său de la Conferința de Securitate de la München din februarie, afirmând că decizia instanței de a anula alegerile s-a bazat pe informații „subțiri”, și susținând extrema dreaptă europeană.

Responsabili din domeniul securității de la București au stabilit că Georgescu, care s-a bazat la alegeri pe o campanie virală pe rețelele sociale, a beneficiat de ajutor străin – și au arătat cu degetul spre Rusia. Curtea Constituțională a anulat alegerile în decembrie, iar autoritățile au convocat alegeri noi pe 4 mai.

La o săptămână după victoria șocantă din primul tur a lui Georgescu, alegătorii români s-au întors la urne pentru alegerile parlamentare, pe care social-democrații lui Ciolacu le-au câștigat. Noua coaliție a premierului, formată din partide pro-europene, a strâns rândurile în spatele lui Antonescu, considerându-l cea mai bună speranță de a contracara ascensiunea extremei drepte.

Dar măsura nu dă roade. Potrivit unui sondaj AtlastIntel publicat săptămâna aceasta, Antonescu se află în prezent în urma liderului partidului de extrema dreaptă AUR, George Simion, și a primarului independent al Bucureștilor, Nicușor Dan. Dan, un independent care a făcut campanie împotriva partidelor establishment-ului, ar câștiga președinția în turul doi programat la două săptămâni după primul, arată sondajul.

Cu toate acestea, mai mult de o cincime din alegători rămân indeciși, conform sondajului, iar principalele partide vor încerca să își mobilizeze mașinăria politică, având legături directe cu primarii orașelor și comunelor din întreaga țară. Ciolacu și Antonescu intenționează să se întâlnească miercuri cu unii dintre primari.

Miza e rolul României ca membru aflat pe flancul estic al NATO, care găzduiește mii de trupe ale alianței dominate de SUA. Ciprian Ciucu, un vice-lider al liberalilor, a declarat că după alegeri schimbările politice vor fi „inevitabile”.

„Toate opțiunile sunt acum pe masă”, a declarat Ciucu marți pentru Bloomberg. „Cu toții lucrăm în prezent pentru a-i mări scorul lui Antonescu – și nu am discutat despre potențiale opțiuni după alegeri. Dar nu putem ignora faptul că ne confruntăm cu o incertitudine foarte mare.”

 

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți