Născut și crescut în Buzău, actualul premier este extrem de atașat de orașul care a cunoscut transformări semnificative de-a lungul timpului.
„Buzăul de astăzi e complet diferit față de Buzăul din copilărie. A rămas acasă și întotdeauna va rămâne. Dar este cu totul alt oraș. Nu vorbesc de ce s-a construit, de cât s-a dezvoltat, ci de stilul de viață de acum. Cu totul altul față de cel din copilărie!”, mărturisea Marcel Ciolacu, într-un interviu.
Născut în 1967, șeful Executivului își amintește cu nostalgie de anii copilăriei sale. Locuitul la bloc reprezenta apartenența la o micro-comunitate în continuă evoluție și dezvoltare, iar încrederea între oameni era un aspect esențial al vieții cotidiene.
„Stăteam într-un bloc unde nu se încuiau ușile. Când mă trimitea mama la vecină, intram direct, spuneam ‘sărut mâna’, luam două ouă din frigider și plecam. Trăiam în comunități pe atunci! Acum, nu mai este la fel”, povestește el.
Aceste amintiri ale copilăriei sunt strâns legate de un mod de viață mult mai simplu și mai calm. Dar și de alte întâmplări, aferente vârstei oricărui copil din acea perioadă. Spre exemplu, Președintele PSD își amintește cum, după ce a stricat bicicleta mamei într-un accident, a încercat să o ascundă într-o râpă, crezând că nu va fi descoperit.
„Este orașul în care m-am născut. Mă leagă atâtea amintiri de acest oraș! Cu părinții, în primul rând. Erau tineri și eram cu toții fericiți. Cu prietenii cu care am copilărit. Colegii de școală. Întâmplările prin care am trecut, trăznăile pe care le făceam când eram mici”, mărturisește Marcel Ciolacu.
El vorbește cu mândrie despre Buzău, subliniind specificul local – produsele tradiționale, precum covrigii de Buzău și cârnații de Pleșcoi sau produse industriale celebre, precum „plasa de Buzău”, care fac parte din identitatea orașului și contribuie la farmecul său unic.
“Știu, în multe alte orașe din România oamenii sunt harnici! Dar doar noi avem covrigii de Buzău, plasa de Buzău, cârnații de Pleșcoi!”, a subliniat Marcel Ciolacu într-o declarație dată presei.
În ultimii ani, deși orașul s-a dezvoltat și și-a extins infrastructura, Ciolacu remarcă faptul că stilul de viață al oamenilor este acum mult mai grăbit, iar comunitatea nu mai are acea coeziune puternică pe care o avea în anii copilăriei sale. Lumea modernă a adus cu ea multe oportunități, dar a schimbat profund felul în care oamenii interacționează între ei.
Cu toate acestea, un aspect fundamental a rămas neschimbat: oamenii din Buzău.
„E orașul în care m-am născut, nu am cum să nu fiu subiectiv ! Oamenii! Cred că oamenii care trăiesc acolo sunt speciali. Sunt oameni harnici, care știu ce vor!, a mărturisit Ciolacu.
Întrebat care este diferența între buzoieni și alti români, Marcel Ciolacu răspunde: „Cred că asta e diferența: noi am știut să-i atragem pe alții. Și, când aceștia au plecat, erau ‘virusați’ deja cu ‘virusul Buzăului’”.
În ciuda schimbărilor, președintele social-democrat consideră că Buzăul va rămâne mereu „acasă”. Orașul în care a crescut, cu toate amintirile și trăsnăile copilăriei, rămâne o parte esențială a identității sale.
Chiar dacă Buzăul modern este diferit de cel din anii ’70 și ’80, spiritul locului, prin oamenii săi și tradițiile locale, continuă să ofere un sentiment de apartenență și mândrie celor care au fost „virusați” de farmecul său inconfundabil.
Material susținut de Partidul Social Democrat.