Atacarea legii pensiilor militare la Curtea Constituțională a României (CCR) este subiectul unui nou conflict pe axa PNL – PSD. După ce Avocatul Poporului a atacat legea, liberalii au reclamat că șefa instituției, Renate Weber, ar executa ordinele premierului. Marcel Ciolacu a reacționat ferm, luni, reamintind că tocmai liberalii sunt cei care au propus-o pe Renate Weber la conducerea instituției și că acuzațiile PNL reprezintă o ”minciună”.
”Un singur lucru pot să văd, faptul că întotdeauna cei care au încercat să câştige alegerile prin minciună nu au câştigat nicio alegere, dimpotrivă, au avut un rezultat sub cel pe care îl aşteptau. Nu vreau să intru în detalii. Doamna Avocat al Poporului a fost trei mandate europarlamentar al Partidului Naţional Liberal. Doamna Renate Weber ocupă acea poziţie la propunerea Partidului Naţional Liberal. Ce mă deranjează este minciuna”, a subliniat, citat de news.ro, prim-ministrul, răspunzând unei întrebări privind demersul Avocatului Poporului la CCR.
În același context, candidatul PSD pentru Cotroceni a spus că nu poate să comenteze un drept al Avocatului Poporului, mai precis acela de a ataca o lege la CCR. ”Când voi ieşi din politică şi nu să mai fiu o persoană publică, am dreptul să comentez orice. Eu sunt ferm convins că se va face dreptate pentru pensionarii militari. Nu uitaţi că sunt copil de militar”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL) a întrebat, după ce Avocatul Poporului a atacat la CCR legea pensiilor militare, dacă Renate Weber mai are legitimitatea de a conduce Avocatul Poporului, în condiţiile în care ea, după cum a sugerat Pauliuc, execută ordinele prim-ministrului Ciolacu. ”PSD a momit-o cu un nou mandat dacă e cuminte şi face ce vrea Ciolacu”, a afirmat șefa Comisiei de Apărare din Senat.
Acuzațiile lansate de Pauliuc au venit după ce Avocatul Poporului a atacat la CCR legea pensiilor militare, ridicând mai multe obiecții de constituționalitate precum nerespectarea principiului egalității în drepturi sau imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără indicarea sursei de finanțare.
Legea adoptată de Parlament prevede ca foștii militari, polițiști sau agenți din penitenciare să beneficieze de majorarea pensiei ori de câte ori crește solda de grad sau salariul de funcție.