PSD atacă decizia lui Klaus Iohannis la CCR. „Nu pot să fiu mincinos, mă așteptam la această decizie. A ales o prelungire a crizei politice. Presupun că și-o va asuma. Noi ne vom strânge, luni, la partid și vom face planul și strategia. Mâine, o să mă văd cu juriștii de la partid și, ca președinte al Camerei, voi face o sesizare să văd cât de legală e numire, dacă nu, cumva, e un conflict juridic constituțional. E un premier căzut, e interimar, nu e susținut de nimeni. Au dat declarația că ei nu îl vor vota. E foarte greu de explicat. E o capcană pe care și-au creat-o singuri. Nu poți să desemnezi o persoană care, în urma consultărilor, nu e susținută de nimeni”, a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, la Mediafax.
Marcel Ciolacu a recunoscut că și-a jucat funcția de șef al PSD, cu ocazia moțiunii de cenzură împotriva lui Ludovic Orban. Șeful Camerei Deputaților a dezvăluit că le-a spus unor colegi că va demisiona din funcția de președinte interimar al PSD, dacă moțiunea de cenzură va pica. ”Dacă nu trecea moțiunea, demisionam din funcția de președinte al partidului. Era vina mea, nu a partidului, înseamnă că eu nu am gestionat lucrurile. Era indiscutabil.”, a precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a anunțat că votul de învestitură a noului guvern Ludovic Orban va fi blocat, în Parlament. Președintele Camerei Deputaților a explicat și metodele prin care PSD va încerca să nu se ajungă la vot. „Dacă eu am temei și voi sesiza CCR, vom aștepta decizia CCR. Președintele a ales o cale complicată, să prelungească o criză politică. Ei trebuie să modifice și programul guvernamental, altfel nu avem procedură completă. Vom vedea dacă PSD se va prezenta la lucrări, la acel plen, cu votul. Mai puțin eu, care sunt președintele Camerei. Dacă nu e cvorum, nu se poate ține votul. Vor fi convocate Birourile Permanente ca să se stabilească un nou program. Eu nu am cum să votez guvernul Orban. Și dacă eram simplu membru de partid nu aș fi votat un guvern PNL, cu atât mai mult pe Orban. E un pic penibil.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD a afirmat şi pe Facebook după desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier, că preşedintele Klaus Iohannis a „ales o variantă de criză politică prelungită”. „Presupun că, împreună cu PNL, îşi vor asuma şi costurile acesteia”, a scris Ciolacu, joi seară, pe Facebook. „Anunţul preşedintelui Iohannis nu este o surpriză pentru nimeni. Din păcate, preşedintele Iohannis a ales o variantă de criză politică prelungită. Presupun că, împreună cu PNL, îşi vor asuma şi costurile acesteia” a scris, joi seară, pe Facebook, Marcel Ciolacu. Acesta consideră că, în privinţa reformelor invocate, preşedintele omite un amănunt esenţial: „NU poţi face reforme prin încălcarea legii şi a regulilor democratice. NU poţi face «reforme» în detrimentul dreptului la sănătate al românilor”.
„«Reforma» din domeniul sănătăţii este un exemplu clar: OUG, fără transparenţă decizională, fără consultare publică prealabilă, făcută de oameni aflaţi într-un vădit conflict de interese”, a mai scris Ciolacu.
Klaus Iohannis l-a desemnat, joi seară, pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.
În acest context, fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a precizat dacă numirea lui Ludovic Orban este constituţională.
„Din păcate, Constituția nu spune nimic în această privință. Câtă vreme un partid sau o alianță electorală nu are 50 la sută + 1, președintele poate să nominalizeze un prim-ministru pe care îl agreează. Este evident că președintele acum forțează anticipatele. Se va specula. Acum depinde și ce vrea PSD”, a menţionat Petre Lăzăroiu, la într-o intervenţie la Antena3.
Lăzăroiu a dat de înţeles că există mai multe posibilităţi, însă „în toate variantele, Guvernul Orban va rămâne interimar”.
„Dar important este să se treacă de momentul cheie, adică cu șase luni înainte nu mai poți să dizolvi Parlamentul”, a afirmat Lăzăroiu, conform sursei citate.
Preşedintele poate desemna pe oricine doreşte pentru funcţia de premier, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.
Augustin Zegrean a adus ca argument articolul 103 din Constituţie, conform căruia: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”
„Concluzia e că preşedintele poate numi pe cine vrea. Constituţia nu spune despre alianţe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există aşa ceva poate numi pe oricine.
În 2015 cine l-a propus pe Cioloş? A fost propunerea preşedintelui. De ce azi nu ar putea propune preşedintele pe cine doreşte? Poate propune pe oricine, nu poţi forţa mâna preşedintelui”, a spus Zegrean.
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat, joi seară, la B1 TV, că Parlamentul nu are un termen stipulat de Constituție până la care trebuie să voteze propunerea președintelui de formare a Guvernului.
„În 2009 a fost o propunere de guvern, pe care au respins-o, Lucian Croitoru de la BNR, după care a fost propus fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, și Parlamentul nu s-a mai întrunit niciodată să-l voteze. Președintele mereu spune că există și un plan B, dar și PSD are un plan B, nu e problemă”, a afirmat Augustin Zegrean.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, preşedintele a ţinut, însă, să sublinieze că alegerile anticipate sunt prima sa opţiune, că dintre partidele cu care a discutat, unele au fost de acord cu punctul său de vedere, iar altele au cerut timp pentru consultări interne. Europarlamentarul PSD Claudiu Manda crede că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban în funcţia de premier pe principiul “ştie bătaie că a mai luat” şi consideră că şeful statului se aşteaptă să obţină liderul PNL tot 261 de voturi împotriva la votul de învestitură. Manda a mai afirmat că PSD va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională în şedinţa Comitetului Executiv de săptămâna viitoare.