Marcel Ciolacu, premierul României și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a vorbit despre întrevederea cu Mark Rutte pe care a avut-o luni. Președintele Partidului Social Democrat susține că discuția dintre cei doi a vizat planurile militare ale României referitor la NATO și s-a lăsat cu o promisiune de vizită a Secretarului General al NATO în România.
Prezent la dezbaterea electorală organizată de Mihai Gâdea la Antena 3, prin video-conferință, deoarece se află la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu susține că a avut o discuție productivă cu Mark Rutte, care i-a promis că va vizita România la nivel oficial.
„Am fost primul oficial care am avut o discuție cu Mark Rutte. A fost o discuție foarte deschisă de la început până la sfârșit. Am pus toate punctele și am reconfirmat faptul că România va continua să susțină necondiționat Ucraina în războiul cu Federația Rusă”, a precizat Marcel Ciolacu.
Referitor la discuțiile pe care le-au avut, premierul României a spus că s-au discutat chestiuni foarte importante, legate de ridicarea contingentului de militari din grupul de luptă al NATO la nivel de brigadă, precum și despre înzestrare.
„Am făcut o analiză la zi, am încercat și să anticipăm anumite lucruri în viitor. Există și o promisiune foarte clară că prima vizită oficială anul viitor a secretarului general Mark Rutte va fi în România. Până în luna mai oricum și țara gazdă, dar și Franța, care este țara cadru, vor înainta să ridicăm contingentul de militari la nivel de brigadă. Am vorbit foarte mult și despre înzestrare, despre faptul că România își menține promisiunea de a avea și în bugetul viitor 2,5% alocați pentru apărare”, a mai adăugat premierul.
În plus, s-a discutat și chestiunea importantă a rachetelor cu rază lungă de acțiune, având în vedere că președintele Biden a dat mână liberă Ucrainei să folosească astfel de rachete pentru a ataca ținte militare rusești. De asemenea, Marcel Ciolacu a ținut să reitereze că niciun soldat din vreo țară membră NATO nu s-a implicat direct în război.
„În ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune, până la 300 km, acceptul nu trebuie să îl dea în mod direct vreo țară membră NATO. Acceptul îl dau țările care au contribuit și au donat Ucrainei acest tip de tehnică militară. Acele țări sunt SUA și Franța. Ele au trebuit să își dea acceptul. Și și-au dat acceptul dar ați văzut că a fost un accept condiționat ca țintele să fie anumite baze militare, mai ales cele care se doresc a fi cu soldați din Coreea de Nord. Vă reamintesc că niciun soldat din vreo țară membră NATO nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina”, mai declară președintele PSD.