Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Constanţa despre situaţia produselor cărora li s-a micşorat gramajul dar au rămas la acelaşi preţ.
„Urmează să vină şi Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii cu o modificare legislativă. Am vorbit asta şi cu domnul preşedinte de la Consiliul Concurenţei, să vedem demersurile cu acele scumpiri, din punctul meu de vedere, care nu au niciun fundament economic, la detergenţi, de aproape 26%.
”Dacă nu ar fi fost aceste scumpiri, am fi vorbit de o scădere şi mai mare a inflaţiei”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a început şedinţa de Guvern de joi cu un avertisment pentru comercianţii care îşi păcălesc clienţii.
„Încep cu un subiect care, din păcate, este tot mai prezent în statele europene și pare că a ajuns și la noi: faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor! Este în fapt o scumpire „camuflată” sub un ambalaj foarte asemănător.
Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a declarat premierul.
Este vorba despre un fenomen cunoscut sub numele de „shrinkflation”, o strategie pe care companiile o folosesc din mai multe motive, mai ales atunci când apare inflația. În cazul produselor alimentare mai ieftine, mai multe cazuri de „creștere ascunsă a prețului” au fost găsite în magazinele cu discount din Germania, folosindu-se exact această tactică.
Fenomenul „shrinkflation”, prin care producătorii reduc gramajul, dar păstrează același preț a luat amploare. Acum, autoritățile din Coreea de Sud au luat primele măsuri împotriva acestuia. Mai exact, Coreea de Sud implementează măsuri ce obligă producătorii să anunțe cumpărătorii că produsul are un gramaj mai mic, decât a fost anunțat inițial. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „shrinkflation”, iar cei care nu se supun regulilor sunt pasibili de amenzi între 3000 și 7.500 dolari.