Premierul Marcel Ciolacu a explicat că noua plafonare a prețurilor este în analiză la Guvern. Ciolacu a precizat că se face o analiză pentru a vedea dacă produsele românești au adaosuri exagerate, iar intervenția Guvernului va fi la prețul de la raft și nu pe tot lanțul de producție.
”În momentul acesta se face o analiză cu producătorii din România. Sub nicio formă nu intervenim pe tot lanțul, noi vorbim despre produsele din România.
Noi vorbim despre produsul final, nu de întreg lanțul de producție (…) În Franța, de exemplu, s-a făcut o plafonare de prețuri la produsele autohtone, ca să nu se mai intervină pe tot lanțul pentru că atunci, cu adevărat au dreptate și s-ar creea probleme mari în calcule, în economie. Vom rămâne pe produsele de bază și vom vedea această abordare. Se face o analiză dacă sunt excese cu adaosuri foarte mari, astfel încât produsele de import să aibă prețuri mai mici decât cele din România.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Scăderi masive de preţuri la produsele de bază. Anunţ de la Consiliul Concurenţei
Declaraţiile premierului au loc în contextul în care Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au transmis public faptul că în opinia lor, că un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele româneşti este absolut necesar pentru a înţelege corect implicaţiile în funcţionarea pieţei agroalimentare din România.
„În zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, se pregăteşte a şasea care le şi întrece. Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) apreciază că în contextul în care ministerul Agriculturii a comunicat în spaţiul public despre intenţia de a opera o a şasea plafonare – mult mai extinsă faţă de toate celelalte şi care sa privească toate produsele româneşti – devine critică necesitatea unui studiu de impact”, arată asociaţiile într-un comunicat dat publicităţii marţi.
Ministrul Agriculturii, despre plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România: În maxim o lună acest proiect poate fi aprobat. Actul este aproape finalizat
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat, referitor la propunerea ca adaosul comercial să fie plafonat pentru toate alimentele româneşti, că în maxim o lună proiectul în acest sens va fi aprobat. „Nu am intervenit niciodată în piaţă dacă ar fi o piaţă stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim şi având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a mai spus el şi a subliniat că măsura plafonării adaosului comercial a dus la scăderi de preţuri la raft între 8-32%.
„În momentul de faţă ştim că avem o ordonanţă pentru cele 21 de produse care este prelungită până la data de 31 decembrie. Din datele statistice, din indicele preţului de consum, din datele pe care le furnizează Consiliul Concurenţei se vede clar o scădere între 8-32% la alimentele care au avut plafonare la adaos comercial. În momentul de faţă suntm în discuţii, am fost şi în Parlamentul României invitat de colegii de la Comisia Economică, am discutat cu retailerii, am discutat şi cu o parte din procesatori care au fost delistaţi de către marii retaileri cu produse de calitate superioară. Aici pot să vă dau un exemplu atunci când am luat decizia şi am băgat magiunul în plafonarea adaosului comercial. Magiunul avea un adaos comercial practicat de 70-80%, în momentul de faţă are un adaos limitat de 20% iar preţul la raft a scăzut foarte mult. Dacă de la procesator pleca cu 9 lei era pe raft şi cu 28 de lei, acum de când este plafonat adaosul comercial magiunul s-a ieftinit foarte mult”, a explicat Florin Barbu, într-o intervenţie telefonică, vineri
„Nu am intervenit niciodată în piaţă dacă ar fi o piaţă stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim şi având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a continuat ministrul Agriculturii.
Premierul Marcel Ciolacu arată că această creștere de cheltuieli este una artificială, asta pentru că, de fapt, sunt cheltuieli pentru înzestrarea Armatei Române.
”În acest moment avem închisă luna mai și haideți să vedem dacă suntem pe excedent. La bunuri și servicii sunt trecute cheltuielile de înzestrare a Armatei Române.
Pensii 2024. Când vor afla pensionarii dacă au pensia mărită cu 110% sau nu vor primi nimic la recalculare. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege
Avem o creștere a cheltuielilor, dar sunt generate de cheltuielile la Apărare, care au fost efectuate la începutul anului.
Este o creștere artificială, pentru că noi avem OUG 296, unde este interzis să cumperi mașini, birotică etc. Sunt 7 miliarde la Apărare, 500 de milioane la Sănătate, plus că avem creștererile de salarii din educație ceea ce deja știam.”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu nu lasă nimic la voia întâplării. Șeful Guvernului a anunțat că bagă toți miniștrii în ședință, pe tema PNRR. Ciolacu spune că se pot aduce modificări proiectelor și anumite sume de bani pot fi redistribuite, însă e nevoie de argumente solide în fața Uniunii Europene.
Nu vă supărați, avem bani suficienți în acest moment. Important este să gestionăm investiții. După ședința de guvern voi avea iarăși întâlnire cu fiecare ministru în parte în PNRR și fiecare jalon în parte. Deja ministrul Fondurilor Europene a avut ședință în parte pentru fiecare proiect. Aceste jaloane le putem schimba, dar nu se poate decât dacă te duci la Comisie cu fiecare proiect în parte, a spus Ciolacu.