Marcel Ciolacu explică modul cum se va face plafonarea prețurilor în marile supermarketuri

Premierul insistă cu ţinerea inflaţie în frâu prin plafonarea preţurilor măcar la produsele de bază. În plus, Marcel Ciolacu cere mai multă atenţie la proiectele PNRR.
Filip Stan
03 iun. 2024, 12:02
Marcel Ciolacu explică modul cum se va face plafonarea prețurilor în marile supermarketuri

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că noua plafonare a prețurilor este în analiză la Guvern. Ciolacu a precizat că se face o analiză pentru a vedea dacă produsele românești au adaosuri exagerate, iar intervenția Guvernului va fi la prețul de la raft și nu pe tot lanțul de producție.

”În momentul acesta se face o analiză cu producătorii din România. Sub nicio formă nu intervenim pe tot lanțul, noi vorbim despre produsele din România.

Noi vorbim despre produsul final, nu de întreg lanțul de producție (…) În Franța, de exemplu, s-a făcut o plafonare de prețuri la produsele autohtone, ca să nu se mai intervină pe tot lanțul pentru că atunci, cu adevărat au dreptate și s-ar creea probleme mari în calcule, în economie. Vom rămâne pe produsele de bază și vom vedea această abordare. Se face o analiză dacă sunt excese cu adaosuri foarte mari, astfel încât produsele de import să aibă prețuri mai mici decât cele din România.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Scăderi masive de preţuri la produsele de bază. Anunţ de la Consiliul Concurenţei

Declaraţiile premierului au loc în contextul în care Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au transmis public faptul că în opinia lor, că un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele româneşti este absolut necesar pentru a înţelege corect implicaţiile în funcţionarea pieţei agroalimentare din România.

„În zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, se pregăteşte a şasea care le şi întrece. Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) apreciază că în contextul în care ministerul Agriculturii a comunicat în spaţiul public despre intenţia de a opera o a şasea plafonare – mult mai extinsă faţă de toate celelalte şi care sa privească toate produsele româneşti – devine critică necesitatea unui studiu de impact”, arată asociaţiile într-un comunicat dat publicităţii marţi.

Ministrul Agriculturii, despre plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România: În maxim o lună acest proiect poate fi aprobat. Actul este aproape finalizat

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat, referitor la propunerea ca adaosul comercial să fie plafonat pentru toate alimentele româneşti, că în maxim o lună proiectul în acest sens va fi aprobat. „Nu am intervenit niciodată în piaţă dacă ar fi o piaţă stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim şi având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a mai spus el şi a subliniat că măsura plafonării adaosului comercial a dus la scăderi de preţuri la raft între 8-32%.

„În momentul de faţă ştim că avem o ordonanţă pentru cele 21 de produse care este prelungită până la data de 31 decembrie. Din datele statistice, din indicele preţului de consum, din datele pe care le furnizează Consiliul Concurenţei se vede clar o scădere între 8-32% la alimentele care au avut plafonare la adaos comercial. În momentul de faţă suntm în discuţii, am fost şi în Parlamentul României invitat de colegii de la Comisia Economică, am discutat cu retailerii, am discutat şi cu o parte din procesatori care au fost delistaţi de către marii retaileri cu produse de calitate superioară. Aici pot să vă dau un exemplu atunci când am luat decizia şi am băgat magiunul în plafonarea adaosului comercial. Magiunul avea un adaos comercial practicat de 70-80%, în momentul de faţă are un adaos limitat de 20% iar preţul la raft a scăzut foarte mult. Dacă de la procesator pleca cu 9 lei era pe raft şi cu 28 de lei, acum de când este plafonat adaosul comercial magiunul s-a ieftinit foarte mult”, a explicat Florin Barbu, într-o intervenţie telefonică, vineri

„Nu am intervenit niciodată în piaţă dacă ar fi o piaţă stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim şi având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a continuat ministrul Agriculturii.

Marcel Ciolacu explică creșterile de cheltuieli ale Guvernului: Este o creștere artificială

Premierul Marcel Ciolacu arată că această creștere de cheltuieli este una artificială, asta pentru că, de fapt, sunt cheltuieli pentru înzestrarea Armatei Române.

”În acest moment avem închisă luna mai și haideți să vedem dacă suntem pe excedent. La bunuri și servicii sunt trecute cheltuielile de înzestrare a Armatei Române.

Pensii 2024. Când vor afla pensionarii dacă au pensia mărită cu 110% sau nu vor primi nimic la recalculare. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege
Avem o creștere a cheltuielilor, dar sunt generate de cheltuielile la Apărare, care au fost efectuate la începutul anului.

Este o creștere artificială, pentru că noi avem OUG 296, unde este interzis să cumperi mașini, birotică etc. Sunt 7 miliarde la Apărare, 500 de milioane la Sănătate, plus că avem creștererile de salarii din educație ceea ce deja știam.”, a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu anunță că bagă toți miniștrii în ședință: PNRR a pus Guvernul pe jar!

Premierul Marcel Ciolacu nu lasă nimic la voia întâplării. Șeful Guvernului a anunțat că bagă toți miniștrii în ședință, pe tema PNRR. Ciolacu spune că se pot aduce modificări proiectelor și anumite sume de bani pot fi redistribuite, însă e nevoie de argumente solide în fața Uniunii Europene.

Nu vă supărați, avem bani suficienți în acest moment. Important este să gestionăm investiții. După ședința de guvern voi avea iarăși întâlnire cu fiecare ministru în parte în PNRR și fiecare jalon în parte. Deja ministrul Fondurilor Europene a avut ședință în parte pentru fiecare proiect. Aceste jaloane le putem schimba, dar nu se poate decât dacă te duci la Comisie cu fiecare proiect în parte, a spus Ciolacu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a primit o româncă după ce și-a comandat meniul zilei în Neptun. A rămas dezgustată de litoralul românesc
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Adăpostul Tei Toboc – Steaua Speranței își deschide porțile pentru vizitatori
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!