Premierul Ciolacu e protagonistul unui interviu exclusiv RomâniaTV, în emisiunea „Punctul Culminant” moderată de Victor Ciutacu. Șeful PSD a răspuns la cele mai importante întrebări ale momentului.
Într-un dialog cu Victor Ciutacu, Marcel Ciolacu a explicat motivele din spatele deciziei de retragere a candidatului PSD – PNL Cătălin Cîrstoiu de la Primăria Capitalei și alegerea Gabrielei Firea. Premierul Ciolacu a vorbit și despre varianta PSD la alegerile prezidențiale și despre menținerea alianței politice cu PNL.
Cum se poate ca PSD să dea un candidat la Primăria Capitalei cu o zi înainte?
Îmi aduc aminte de un candidat care s-a înscris în ultima zi și a câștigat alegerile. Fiecare dintre noi avem strategiile proprii. Cifrele ne arătau foarte clar că trebuie să găsim o persoană în principiu independentă pentru o abordare comună împreună cu PNL. Cifrele sunt una, realitățile sunt altceva.
A fost greșită strategia sau independentul?
Strategiile pornesc de la cifre și tendințe. Și ne arătau că ne trebuie un liant între electoratul de stânga și de dreapta. Și l-am găsit pe domnul doctor Cîrstoiu, un medic de excepție, decan la UMF, cu carieră. Știți ce a urmat. Mi-am cerut scuze și o să-mi cer toată viața de la domnul Cîrstoiu pentru că am fost unul dintre cei care l-am convins să intre în această competiție și știm ce a urmat. Am făcut o ședință, nu mă așteptam așa de lungă și am venit cu soluția mai clară și mai normală de a avea candidați separați politici.
A picat proiectul cu independenții?
Din punctul meu de vedere, e evident că electoratul, românii doresc cu totul altceva. Doresc asumări politice clare și proiecte clare. Vom vedea la alegeri, în data de 9 iunie.
Gabriela Firea va câștiga alegerile. Cu candidatura lui Piedone sau fără, Gabriela Firea va câștiga alegerile. Nu s-a schimbat nimic radical, am avut o abordare comună cu PNL, cum am văzut în cifre. Realitatea ne-a arătat că nu e așa. Nu fac parte dintre oamenii politici care merg cu capul în zid, ignorând prioritățile românilor. Bucureștenii au dorit altceva. Mi-a fost cel mai frică în politică să mă acopăr de un profil de neputință. PSD nu putea fi un arbitru între Nicușor Dan și Piedone. Spre acest lucru ne îndreptam cu candidatura dr Cîrstoiu, să vedem dacă câștigă Nicușor Dan sau Piedone. Nu mă pot acoperi de ridicol și să continui un astfel de demers, cum cred că nici domnul doctor Cîrstoiu nu mai dorea să continue acest demers după reacțiile care au fost. L-am anunțat împreună cu domnul Ciucă, a fost un lucru convenit și depășit. Haideți să privim către viitor.
Ați spus că vă doriți o discuție cu domnul Cristian Popescu Piedone? Discuție care să ce, să ducă la retragerea domnului Piedone?
Eu m-am exprimat de două ori, mi s-a părut destul de clar. Poate a treia oară îmi iese mai bine. Eu nu cer retragerea domnului Piedone, nu am acest drept. Am stat de vorbă cu Daniel Băluță azi, cu domnul Negoiță, cu domnul Ciucu, cu candidații. Am constatat că Bucureștiul are nevoie de un proiect administrativ mai amplu. Am mai constatat că de când a început această precampanie nu mai vorbește nimeni de doamna Clotilde, de problemele ei penale, de faptul că e mizerie, că a distrus un sector, că are cea mai mare sumă primită din toate sectoarele. Nu are nicio performanță, nu face nimic.
Nicușor Dan a ieșit în această precampanie cu două lucruri fantastice. Cu 10 locuri de joacă și cu 25 de bărcuțe pe Herăstrău. Astea sunt proiectele finalizate de Nicușor Dan. Nimeni nu mai vorbește nici de latura penală a lui Clotilde, de incapacitatea lui Nicușor de a avea o discuție cu Guvernul, cu miniștrii, cu ceilalți primari de sector. Nu am văzut o ședință, să stea toată lumea la masă. Zero fonduri europene are Nicușor. Am constatat acest lucru.
Nu am cerut o întâlnire cu Piedone, am spus doar să se facă o întâlnire mai amplă. Am făcut o propunere. N-am făcut-o nici cu aroganță, nici jignitor. Domnul Piedone nici nu trebuie să vorbească cu mine, el e primarul Sectorului 5. Eu am spus ca împreună cu ceilalți primari să se vadă cu doamna Gabriela Firea și să facă un program real pentru București.
N-am spus nici că vreau să negociez cu Piedone, nici că vreau să beau cafele. Mă cunosc cu Piedone de mult timp. Dacă dorește, are numărul meu de telefon, și eu dacă doresc știu numărul de telefon, nu am vorbit la telefon, nu am jignit, nu am spus să se retragă, nu am făcut comparație între partide. Pur și simplu am constatat că ne-am întors la lucrurile primare în ceea ce privește Bucureștiul, am văzut ce se întâmplă în sectoarele Bucureștiului. Există și o rațiune, nu poți realiza nimic de unul singur. Îl respect pe Piedone pentru cum a gestionat această perioadă. Oricum Gabriela Firea va câștiga și cu Piedone și fără Piedone.
Oamenii cu viziune să se așeze la masă și să facă echipă pentru București. Bucureștenii nu mai așteaptă marțieni, dușmani imaginari, oamenii așteaptă altceva, nu mai au timp de politicieni care se scuză, de leneși, au nevoie de oameni implicați, oameni care au echipe.
Funcționează și dacă rămâne Piedone la Sectorul 5?
De ce să stricăm ceva ce funcționează. Asta le explic și cu Sectorul 5. Funcționează lucrurile, de ce să stricăm, n-am stricat destul de la Revoluție? Hai să lăsăm puțin orgoliile și să construim împreună.
De 30 și ceva de ani se votează numai pe ură. Că-l urăsc pe Ciolacu, pe Băsescu, hai să ne unim împotriva lui Băsescu, hai să-l omorâm pe ăla. Și când ies pe stradă oamenii ce văd, tot ceartă? Suntem în 2024, avem război la graniță.
Eu nu am dușmani, fac o propunere publică unui prieten și prietenul a spus că nu e interesat. Fiului meu, că am un unic fiu, îi spun: fiule, decizia îți aparține. N-am pus presiune, n-am dat telefoane. Noi am încercat să avem un climat de dialog. Nu se poate, PSD își vede de drumul lui, de candidatul lui. Nu se rupe nicio coaliție. Ce voiați, să rămân arbitru, să-mi iau popcorn? Ce se întâmplă dacă am rămâne fără Capitală, deși nu se va întâmpla. Îmi doresc un primar care să poată construi în București. Îl vedeți pe Nicușor Dan să construiască România?
Puteați să puneți această întrebare înainte să-l alegeți pe Cîrstoiu?
A fost o decizie a coaliției în urma unor sondaje, a unor cifre. Când am fost la Cîrstoiu la spital să văd investițiile… e unul dintre oamenii, managerii și medicii care pe mine m-au impresionat prin activitatea lui. Pe urmă am stat de vorbă. S-a căutat un profil de candidat comun, independent. N-a fost să fie.
Proiectul cu independent a murit.
Ați ajuns la vorba mea.
Da. Știți vorba aia: dacă nu ești prost nu poți să fii deștept? Cică a greși e omenește, a persevera e prostește.
Pare că abia acum o descoperiți pe Gabriela Firea.
Nu e vorba de descoperit. Deciziile nu le ia Ciolacu în baie. Eu îi mulțumesc Gabrielei Firea. Mi-a spus: Chiar dacă eu mă supăr, te rog frumos să luăm deciziile cum e mai bine pentru PSD. I-am spus: Gabi, știi ce aș vrea să spun, dar mi-e rușine. Și apoi am început să comunicăm.
Cum v-a câștigat Gabriela Firea, chiar și cu Piedone adversar?
E perseverentă, are proiecte, va fi susținută de primarii în funcție. Gabriela Firea dovedește 90% din voturile PSD. PSD avea pe București 34%. La fel am făcut și cu Cîrstoiu, lăsați bucureștenii să voteze. Eu nu mai fac niciun sondaj, nu mai cheltuiesc niciun ban al partidului pe sondaje. Merg pe stradă cu Firea, cu Băluță, cu Negoiță, cu Hopincă, cu Vigheciu, cu Tuță, cu domnul Ciucă, dacă-și dorește. Merg pe stradă să văd ce spun oamenii. Mi-am fost suficiente sondajele, s-a dus epoca. Merg pe stradă și văd ce spun oamenii. Cred că lumea dorește altceva.
Vă reamintesc că Gabriela Firea a fost primar general înaintea lui Nicușor Dan
Nu e o rușine să mergi să iei din experiența altcuiva. Ce a făcut Nicușor cu fondurile europene? Gabriela Firea a depus proiecte și a câștigat aproape un miliard. Domnul Băluță, am aflat astăzi, are Sectorul 4 pe locul 1 la fondurile europene. 1,5 miliarde de euro un sector. Dacă iese cu Sorin Grindeanu cu metroul sunt încă 2,5 miliarde de euro. Eu, dacă aș fi Daniel Băluță, n-aș pleca de la Sectorul 4. Îl ia lumea pe stradă în brațe. Veniți cu mine să vedeți? Îl respectă toată lumea, a revoluționat acel sector.
Nu vă îngrijorează că ANI în 4 ani nu e în stare să dea un verdict?
Noi am avut control de la ANI și pe incompatibilități și pe avere. Una a durat vreo 5 ani de zile și una vreo 4. Mi s-au cerut documentele, eram viceprimar. Dacă asta e legea… eu aștept să aflu cu pandemia, îmi aduc aminte de un fost procuror care spunea că nu se bagă peste justiție. Dacă ești Drulă n-ai probleme. Am stat zile întregi încuiați, cu măști. Și apoi a venit și un raport al Curții de Conturi că s-au furat sute de milioane de euro, n-am mai auzit nimic apoi. A venit și asta cu vaccinurile. Nu mai contează nimic în țara asta. Cum, domne, la noi? Noi suntem o rasă aparte, n-avem voie. Despre ce vorbim? Judecăm oameni care n-au nicio decizie, iar cei care au cu adevărat probleme…
Înțeleg că ați dispus plata tuturor pensiilor înainte de sărbători.
Unele se plătesc prin sistemul bancar. Cam jumătate prin poștă. E o plată care vine mai devreme. Luni am întâlnire cu ministrul Finanțelor. Eu așa consider că e corect, ca înainte de sărbători să se primească pensiile. Am vorbit astăzi ca aceste excepții să devină reguli și am zis că venim cu un act normativ. Am chemat și pe ministrul Finanțelor, al Muncii, Agriculturii, Fondurilor Europene ca să pregătim ședințele de guvern de săptămâna viitoare. Încercăm să găsim soluții. Oricum ordonanța de anul acesta merge la Parlament.
Cum e cu majorarea salariului minim? Ce legătură are salariul minim european cu cel de la noi?
Trebuie creată o corelație. Cred că primul pas e să mergem cu salariul la 3.700, urmează să avem o negociere și cu sindicatele și cu patronatele și din acel moment să venim cu regulile europene. Pentru aceeași muncă, a muritorilor de rând, să fie aceeași plată în toată Europa. Nu înseamnă că dacă câștigi un euro în Italia înseamnă că câștigi același euro în România. Prin anumiți coeficienți introduși lucrurile să meargă în acea direcția pentru că, altfel, ai îngenunchea economia proprie. Și atunci, totuși, să se facă o legislație europeană astfel încât toate statele să se alineze încet, încet.
Când vă anunțați candidatura la prezidențiale?
În data de 9 avem alegerile. Apoi o să am o discuție cu colegii mei.
Și apoi puneți un candidat pe care-l retrageți după o lună?
V-am spus, a greși e omenește, a persevera e prostește. A fost o decizie a coaliției.
Ați greșit și în raport cu doamna Firea?
Nu. Este un om de construcție. Are capacitatea de a coordona.