Marcel Ciolacu a declarat vineri, după prima reuniune lărgită a liderilor partidului, după alegerile locale și europarlamentare, că nu are semne că ar trebui să rupă coaliția politică și de guvernare cu PNL.
Liderul PSD a vorbit și despre posibili candidați la alegerile prezidențiale pe vor avea loc anul acesta.
„Eu cred că nu mai este nevoie de niciun sondaj de opinie, cel mai important sondaj este votul românilor. În luna iulie, PSD va avea un congres de desemnare a candidatului. Întodeauna sunt mai multe variante, important este ca eu si colegii mei să luam cea mai bună decizie. Nu am avut această discutie cu colegii mei (n.r. despre Mircea Geoană). Eu cred că in primul rand ar trebui să am o discutie cu Mircea Geoană, si nu eu, eu si colegii mei. Incerc să explic că lumea se schimbă. Avem un milion de tineri care au venit pentru prima oară la vot, vom vedea câți au fost la vot si eu nu rămân prizonierul unui cerc. În politică, trebuie să vezi realitătile si schimbările, trebuie să vezi dorintele electoratului. Atunci vei castiga alegerile. Eu am facut o analiză cu colegii mei. Am exclus varianta ca PSD, mai ales după ce au castigat alegerile, si mai ales după 20 de ani cu un presedinte de dreapta, va avea un candidat propriu. Vom lua o decizie rapidă, adică PSD ar o strategie si doreste să ia o decizie rapidă. Cu certitudine nu se va intampla cum s-a intamplat cu candidatul la Primăria Cpitalei. Eu nu fac asa ceva, am vorbit un lucru foarte clar, ne-am asumat acest lucru, dacă vrem să mergem cu șmecherie, ne oprim cu ea la poarta palatului Victoria. Aici nu e loc de șmecherie. Guvernul României e guvernul României, indiferent din ce partid fac parte. Dacă vrei respect de la români, trebuie să arăți respect. Domnul Mircea Geoană nu este din afara PSD, a fost președintele partidului! Până la mine cred că a fost cel mai longeviv lider al Partidului Social Democrat. Eu și colegii mei vom lua o decizie corectă”, a declarat Marcel Ciolacu în urma ședinței cu șefii din PSD.
Prim-ministrul României a vorbit și despre coaliția cu PNL, care este și va rămâne o coaliție de guvernare, și nu una politică.
„Am facut o distinctie clara in ceea ce privește guvernul României. Noi avem o coalitie de guvernare. Noi să avem o abordare comună a alegerilor, ar trebui să facem o coalitie politică, lucru care nu s-a intamplat. Guvernul României va rezista, avem o obligație față de români. Îmi aduc aminte că PSD, toți colegii mei, am fost de acord ca domnul Ciucă să fie 1 an și 7 luni premier. Dacă încălcăm acordul politic după cheful unui partid, pierdem tot ce am câștigat foarte mult prin acest gentleman agreement, care pentru prima oară a fost respectat în România. Am intrat într-o altă epocă a democrației în România, una consolidată. Sunt convins că amândoi vom mentine acest lucru greu castigat, după 30 de ani. Credeți că PSD nu are capacitatea de a face o alianță politică? Despre ce vorbim?! Esența democrației este să creezi majoritate. Așa se guvernează. Iar ca să soliciți guvernarea, trebuie să câștigi alegeri. Și PSD are această capacitate, e normal. Lucrurile sunt deschise. Repet: matematica ne arată unde se creează majoritatea. Repet, niciun partid nu va câștiga majoritatea. Iar președintele are obligația de a da mandatul de formare partidului poziționat pe primul loc. Pe urmă vedem dacă își creează o majoritate sau nu”, a mai afirmat liderul PSD.
Întrebat cine are potențial prezidențiabil din cadrul PSD, Marcel Ciolacu a făcut și o mică glumă. De asemenea, el a răspuns și la întrebarea dacă va rămâne premier și după alegerea noului președinte, indiferent cine va fi acesta.
„Mie mi-ar plăcea cel mai mult domnul Simonis (n.r. Alfred Simonis, noul lider CJ Timiș) sau domnul Șoldan (n.r. Gheorghe Șoldan, noul lider CJ Suceava). Pe oricare dintre ei, eu cel mai mult, cu sufletul, aș susține-o pe Cristina (n.r. Cristina Breahnă-Pravăţ, singura femeie din PSD care e lider CJ al Bacăului). Întotdeauna președintele partidului este una dintre variante, e normal acest lucru. Ca să ajungi premier trebuie să fii nominalizat de colegi si partidul să fie pe primul loc. Sper ca următorul presedinte să aibă o abordare mai constitutionala”, a încheiat șeful Guvernului.