Întrebat de ce această alianța PSD – PNL este diferită și românii ar trebui să o susțină, Marcel Ciolacu a declarat: „Sunt cele mai importante alegeri, cele europarlamentare. Noi avem o coaliție de guvernare, nu poți face alegeri anticipate în ultimele șase luni. Am stat de vorbă cu colegii de la PNL, am încercat cu toții să depășim orice fel de orgoliu politic pentru o stabilitate politică actuală. Toată lumea își dă cu părerea. Cel mai important lucru e ce se întâmplă în timp real în România. După mulți ani, și o pot demonstra și statistic, România e în direcția corectă. Am depășit impasul cu deficitul de anul trecut, s-au luat niște măsuri explicate foarte clar. În acest moment, România are de cheltuit 150 de miliarde de euro în următorii cinci ani. Toate spitalele de arși, regionale, s-au semnat contractele și au 48 de luni de finalizare pentru că PNRR e până în 2026. Dinamica deciziilor e foarte mare. Liderii politici au stat mult prea mult uitându-se le rezultate, la cifre, la procente și acest lucru a dus la pierderea alegerilor”.
Care e proiectul de țară fundamental ca oricine să treacă peste resentimente?
„Am depășit orgoliul politic. Nu am făcut niște măsurători exacte de cum să scoatem mai multe voturi. Noi aveam datoria de a stabiliza o coaliție de guvernare în timp real. România are nevoie de decizie, nu are timp de instabilitate politică. Sunt lucruri care se întâmplă în timp real. Am venit cu o alianță electorală. Românii vor decide pe urmă ce fac cele două partide. Dacă vin în fața dvs, în fața electoratului, pe stradă, și explică ce vor să facă… Încercăm să scădem prețurile la alimente, am cifrele exacte, cât au crescut veniturile pe gospodărie, pe persoană, care sunt creșterile de prețuri per gospodărie, pe persoană, e prima dată când suntem în creștere. Prețurile au crescut cu 11,5, respectiv 11%. E o diferență mică, dar e pe plus, nu e pe minus. Am preluat postul de premier cu o inflație de două cifre. Avem un fond bun de creștere. Septembrie – octombrie trebuie să ne prindă cu o inflație de 5%. Avem proiecte mature, trebuie o cheltuială clară a proiectelor PNRR, am terminat un exercițiu financiar pentru prima dată în România, iar la finalul lunii vom avea absorbție de 100%. Ultimul exercițiu financiar l-am închis cu 50%, îngrozitor”.
Ce merge și ce nu merge la patru ani de zile de la alegeri? Una dintre cele mai mari dificultăți e recâștigarea Bucureștiului de către coaliție. Cîrstoiu a intrat în cursă mult mai târziu decât Nicușor Dan, care era deja acolo. Sunt multe discuții despre cum va reuși medicul Cîrstoiu să câștige aceste alegeri. Cum va reuși să își facă această precampanie, aveți încredere că poate câștiga?
„Plecăm de la mandatul actualului primar general, Nicușor Dan. Sunt ferm convins că e un mandat de eșec. Sunt patru ani pierduți. Capitala României a rămas în urma celorlalte capitale. După 4 ani, actualul primar vine și explică cum a făcut patru locuri de joacă. Locuiesc și trăiesc zilnic în București. Spune cum va face semaforizare inteligentă, dar noi vedem șobolani pe străzi. Vorbim de curățenie, de apă caldă, căldură în 2024. E un eșec acest mandat, nici nu ar mai fi trebuit să candideze. Sunt ferm convins că Bucureștenii văd acest lucru. Al doilea candidat e Cristian Popescu Piedone, un primar de sector foarte bun. Îl cunosc de mulți ani, nu are anvergura de a fi primar general al Capitalei.
Am venit și am căutat un candidat independent, medic de profesie, un manager și un medic foarte bun, care a venit cu oferta. A pornit, după două zile de la anunț, un sondaj, era pe locul 3, era culmea să fie pe locul 1. Știm cu toții celebra poză cu metroul, care a devenit virală, l-a ajutat să aibă notorietate. Omul nu a mai făcut politică, dar se recuperează. Nu poți să-i spui că e prost, e decan al Facultății de Medicină, e profesor, are capacitatea de a face echipă, e un om determinat care vrea să câștige, un om care s-a realizat. Cîrstoiu ar trebui să fie liantul celor două partide, care s-au dușmănit ani de zile. E un lucru bun și pentru PSD și pentru PNL. Nu suntem dușmani, suntem români. Venim și cu proiecte comune în fața românilor. L-am văzut și pe domnul Cîrstoiu și vă spun sigur că va câștiga alegerile. Are capacitatea să prezinte programul și echipa. Nu e un om politic și acesta e cel mai mare atu al său”.
Dar dacă nu va câștiga alegerile?
„E un proiect comun și vom vedea după votul bucureștenilor. Eu cred că bucureștenii îl vor vota pe domnul Cîrstoiu așa cum e dânsul”.