„Sunt ferm convins că vor fi discuții până în ultima clipă. Și eu comunic cu domnul premier. O să avem o discuție pe acest subiect. Haideți să vedem pe 8 decembrie. România îndeplinește toate condițiie tehnice de mult timp. E un vot politici, domnul Negrescu a fost în Suedia la ședința Comisiei. A fost și domnul Nica. Știu multe din activitatea domnului Bode. Eu nu cred că un stat prieten cum este Austria se va opune. Îmi mențin părerea că vom intra în Schengen”, a spus marţi Ciolacu.
El a afirmat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice de foarte mult timp, iar pe data de 8 decembrie va fi un vot politic.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe joi asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen. Guvernul olandez a transmis că se opune aderării Bulgariei, iar cel austriac că se opune aderării Bulgariei şi României, ambele guverne invocând presiunea migraţiei ilegale.
Referindu-se la Bulgaria, premierul olandez Mark Rutte a menţionat şi problemele acesteia legate de corupţie şi criminalitatea organizată.
În replică, premierul interimar bulgar Galab Donev a calificat luni îndoielile Olandei drept o manifestare a unui ”dublu standard”, conform Economica.net.
„În zilele următoare, guvernul (bulgar) va continua discuţiile active cu partenerii săi pentru a asigura aderarea la spaţiul Schengen. În acelaşi timp, în funcţie de rezultat, guvernul este pregătit să examineze răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri”, a adăugat şeful executivului de la Sofia.
Decizia finală privind acceptarea în spaţiul Schengen va fi adoptată de Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, în data de 8 decembrie.
România a primit la data de 29 august 2022 sprijinul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru aderarea la Spațiul Schengen. Acesta a spus că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderare.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
Citeşte şi: Subvenție sumplimentară pentru căldură de până la 400 de euro pe gospodărie în Austria