Urmăriți interviul integral cu premierul Ciolacu la România TV
[rtv_live_player]
Sunt bătute în cuie datele alegerilor?
În acest moment am stabilit foarte clar că sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe 9 iunie. Pe 15 și 29 septembrie avem alegerile prezidențiale, turul 1 și turul 2. Și pe 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României. În coaliție am stabilit că e bătut în cuie calendarul. O să dăm o ordonanță de urgență care ulterior va fi trimisă la Parlament să devină lege cu tot ce implică aceste alegeri.
Liste comune unde vor fi?
Am stabilit o alianță politică de liste comune pentru europarlamentare. E corectă abordarea. Vom vedea dacă românii sunt de acord să avem această coaliție transformată în alianță electorală în acest moment și din 2025. Dacă alegem această stabilitate politică, care nu a făcut rău României. Hai să vedem de unde am plecat. Am plecat de la un deficit imens, de la o datorie externă de peste 5%, de la o țară blocată economic. Absolut totul era blocat. Orice politician în acel moment se ferea ca dracu de tămâie să intre la guvernare. În PSD am găsit maturitatea că e momentul de a ne implica în actul de guvernare chiar și fără a avea în prima parte un prim-ministru.
Victor Ciutacu: În prima zi de lucru a noului Parlament European, alianța voastră se rupe în două.
Marcel Ciolacu: Știți vorba aceea că e mai aproape cămașa decât sacoul?
Victor Ciutacu: Pare că vă temeți de AUR și că v-ați unit de PNL ca să nu vă bată AUR.
Marcel Ciolacu: Nu se teme nimeni de nimic. E vorba de stabilitatea României. Dacă intrăm într-o zonă și continuăm acest proiect de construcție. Avem cele mai mari provocări, știm crizele, știm deciziile greșite, îi știm pe autorii acestor decizii și știm ce s-a întâmplat în această perioadă. Sunt 900 de km în România fiind total 1000 km de autostradă. E un semnal politic, românii să decidă prin vot dacă doresc continuarea acestei coaliții transformate în alianță electorală.
Victor Ciutacu: În data de 9 veți avea două rânduri de voturi, cu lista comună, în care veți vedea dacă românii vor sau nu stabilitate, și în paralel, în aceeași secție de votare, alegerile locale, unde ai dvs și cu peneliștii își vor da cu topoarele în cap.
Marcel Ciolacu: În acest moment, noi, în România, avem stabilitate la nivelul administrației locale. Atunci când românul votează, are o stabilitate de patru ani, știe cine e primarul, care sunt consilierii.
Victor Ciutacu: Și de ce nu ați făcut liste comune până la capăt?
Când vorbim de stabilitate la nivel central, vă reamintesc că în 10 ani am avut 10 prim-miniștri, zeci de miniștri la Finanțe, Transporturi, la Muncă, la Sănătate. Oameni buni, nu se mai poate. Lucrul acesta nu-l pot hotărî eu din birou cu Nicolae Ciucă. Lucrul acesta îl hotărăsc românii. Eu cred că scopul e ca ca acest Nicușor Dan să plece acasă, să scape oamenii de șobolani, de lipsă de apă caldă. Nu s-a întâmplat nimic în București de patru ani de zile. Traficul e un dezastru, mai dezastru de atât nu știu dacă se poate.
Eu nu vreau să intervin, cum s-a întâmplat în trecut. Eu nu pot să uit și nu pot interveni peste deciziile colegilor mei din fiecare organizație județeană. Ei decid dacă vor, la nivel județean, să aibă liste comune, să aibă o alianță cu PNL sau nu. Am lăsat democrația partidului să funcționeze. În schimb, vrem să creionăm o alianță pentru anul 2025 și să dăm un semnal românilor că dorim să venim…. Europarlamentarele sunt un test. E normal să fac acest lucru. Românii știu foarte bine cu cine vor să voteze, înțeleg foarte bine mesajul. Noi am luat decizia politică, că vrem o alianță electorală pentru europarlamentare. După alegeri ne strângem și vedem decizia românilor.
Victor Ciutacu: Aveți candidat la Capitală?
Marcel Ciolacu: Candidatul din partea PSD, unica persoană care și-a asumat candidatura, este Gabriela Firea.
Victor Ciutacu: E și candidatul coaliției?
Marcel Ciolacu: Sunt două lucruri diferite. Noi vorbim de Capitala României. PNL are un președinte pe București. Întotdeauna președinții de organizații își asumă și candidatura, în cazul în care nu ai un primar în funcție. Sebastian Burduja își va asuma candidatura din partea PNL, Gabriela Firea își asuma candidatura din partea PSD. E normal să vedem compatibilitatea elecoratului și a PSD și a PNL. Abia am luat decizia, se va vedea în perioada următoare. Am hotărât în coaliție să facem fiecare partid sondaje și să vedem exact ce își doresc românii. Dacă PSD vine cu doamna Firea, PNL vine cu domnul Burduja, fiecare ne susținem candidatul, în acel momen, statistic vorbind, primarul în funcție are cele mai multe șanse. Și eu cred că ar fi o catastrofă pentru București ca să continue cu Nicușor Dan. Va fi o persoană de la PSD sau de la PNL care va candida pentru această funcție, care va fi mai compatibilă. Noi venim cu oameni cu experiență, e o abordare corectă, fiecare ne dorim mai mult, vrem niște decizii mai rapide. Și eu vreau să fie totul roz.
„După 15 ani de promisiuni, vom avea spitale regionale”
Astăzi de dimineață am fost cu domnul Rafila și a semnat pentru prima dată după 15 ani de promisiuni de la toți politicienii că vom avea spitale regionale. După ce a semnat domnul Rafila pentru Iași și Cluj, m-au invitat la microfon, nu-mi găseam vorbele de jenă că aș fi putut să mă laud că în sfârșit de mâine se intră cu bulgozerul să se facă Spitalul Regional de la Cluj și Iași și peste o săptămână și Craiova. Repet, după 15 ani. Ele însumează, cele două semnate azi, aproape 1,5 miliarde de euro. Prin PNRR. Poate că în 2026 vor fi funcționale. Finalizarea construcției este în 48 de luni. În această perioadă, Ministerul Transporturilor deja pregătește echipa de medici care va activa în aceste spitale. E pentru prima dată când există o coerență guvernamentală.
Victor Ciutacu: Mă gândeam că mă ofertați că era locul liber la europarlamentare. Dar cică trebuie să fie independent și femeie. De ce femeie?
Marcel Ciolacu: Am spus că-mi doresc să fie o doamnă și chiar îmi doresc.
Victor Ciutacu: De ce?
Marcel Ciolacu: Pentru că e normal. Am văzut toate studiile. Spre exemplu, am citit un studiu de la Banca Mondială. Dacă doamnele ar fi încurajate mai mult în economie, economia mondială ar crește cu 25%.
Victor Ciutacu: E discriminare pozitivă. Doar pentru că e femeie?
Marcel Ciolacu: Eu susțin că doamnele trebuie să se implice mai mult în politică și în afaceri.
Victor Ciutacu: Păi să se implice, la concurență cu bărbații.
Marcel Ciolacu: Știm amândoi, venim dintr-o educație comunistă. E un trend european și eu consider că dacă avem o listă comună primul pe listă să fie o doamnă. Se închide și o discuție dintre PNL și PSD. Știți ce e mai rău? Când ai o bună intenție, crezi într-un lucru și el e trimis în derizoriu. Eu cred că o doamnă ar trebui să deschidă lista comună de europarlamentare.
Victor Ciutacu: Pot să-mi permit să nu cred că sexul trebuie să decidă ponderea pe listă?
Marcel Ciolacu: Eu v-am spus ce decizie politică am luat.
Marcel Ciolacu: Ați văzut de la Simon vreo soluție, să aibă un dialog coerent? Noi am reușit să aducem o stabilitate economică. Eu văd că vocea României e recunoscută acolo și influențăm decizii europene. Eu nu fac nicio diferență între Simion, Drulă, Barna, Cioloș. Ce au lăsat? Unul a lăsat un miliard la vaccinuri, spitale în flăcări, zero fonduri europene, zero autostrăzi. Știți cu ce îi compar eu pe toți? Cu Mirel din Târgu Măgurele. Cam acesta e stilul, se pricep la toate, le știu pe toate, dar nu vin cu nicio soluție. Când au avut o decizie, nu s-a întâmplat nimic. George Simion are un sistem de a face politică anti-sistem, se filmează, nu are nicio soluție, încearcă să creeze o emoție. Când vezi un afiș cu Trump te duci să-ți faci un selfie să se vadă afișul cu Trump, n-am înțeles care a fost mesajul. Eu nu spun că Ciolacu e cel mai bun, că Ciucă e cel mai bun. Domne, dați-mi o altă alternativă. În fiecare zi se anunță apocalipsa.
Victor Ciutacu: Ați asculat Macarena, mesajul domnișoarei Erika?
Marcel Ciolacu: Am ascultat, îl descopăr pe Mirel. Toți sunt Mirei, forța de dreapta reunită. Spuneți-mi ce au făcut? Au lăsat țara în dezastru. Eu sunt un altfel de om, dar cineva trebuie să fie după mine președinte la partid, cineva trebuie să fie după mine premier. Eu nu sunt un om orgolios, invidios, așa am fost crescut de părinții mei. Eu nu am dușmani politici, am adeversari politici. Ce câștigă Ciolacu dacă distruge un partid? Ce câștigă PSD dacă are un europarlamentar în plus față de un proiect politic pentru România? Vă rog eu frumos, puneți-le în balanță și luați hotărârea. Nu v-ați săturat? De vină sunt politicienii. A început ceva să miște, să se vadă. Câtă ură să mai fie în acest popor? Eu m-am săturat de ură. Eu nu trebuie să răspund cu aceeași monedă, eu trebuie să răspund cum simt eu și cum știu eu. Colegii mă susțin în acest demers, e mai important în România în acest moment un proiect politic comun.
Victor Ciutacu: Spuneți că lucrurile au început să se miște.
Marcel Ciolacu: Vă duc pe zeci de șantiere. S-au terminat primii 1000 de km. Le luam pe segmente dacă vreți. Am încheiat un exercițiu financiar cu 96% și plăți trimise deja de ajungem la 100% către Comisie. Pe actualul exercițiu financiar, din 46 de miliarde sunt contractate acum 24 de miliarde. Vreau să vă spun că din aceste 24 de miliarde, 10 miliarde de euro sunt semnate de Sorin Grindeanu pe Transporturi. Să facă autostrăzile din România și îl chem eu și îi predau partidul.
Victor Ciutacu: Candidați la Cotroceni?
Marcel Ciolacu: De ce trebuie să candidez? Eu, Marcel Ciolacu, nu am luat decizia de a candida la Cotroceni. Am altă sarcină de la partid și de la români. Sunt premier și trebuie să-mi fac treaba unde sunt acum. Avem candidați, suntem cel mai mare partid din România. A venit momentul, după 20 de ani, ca România să aibă un președinte de stânga, fiindcă toate provocările, în urma crizelor, pandemiei, criza energetica, războiul din Ucraina, în toate sondajele de opinie veți vedea că sunt probleme cu prețurile, care trebuie rezolvate. Și eu vreau să fie toate lucrurile bine. Credeți că eu nu aș fi vrut să fiu premier, să trec și eu pe acolo doar să dau noroc, să am bani la buget oricât, să nu am deficit de 6,8 când am trecut premier, să nu mă duc la Comisie să explic situația din România? Dar am reușit un lucru extraordinar. Deficitul e mai mic decât investiția. Avem investiții de 100 de miliarde, e pentru prima oară când am creat credibilitate la Comisie și am demonstrat că nu ne împrumutăm pentru consum.
Marcel Ciolacu: Am recunoscut, trebuie crescut nivelul de trai. Am mărit pensiile cu 13,8%, venim cu recalcularea în septembrie. Nu sunt un om meschin. Când a fost guvernare de dreapta nu s-a mărit nici măcar cu inflația. Nicio pensie nu scade, am făcut legea de așa natură și normele le-am trecut astăzi prin Guvern.
Unde va locui Iohannis după ce își termină mandatul de președinte?
Marcel Ciolacu: Eu cu președintele României nu am avut nicio discuție cu privire la viitoarea locuință a sa, nu mi-a cerut spațiu locativ sau să aprob vreun ban pentru vreo clădire din București sau din România care va deveni reședința președintelui când își termină mandatul. Niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit.