Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, după vizita la Salonul Euronaval din Paris, despre un plan de creştere a bugetului apărării la 3% din PIB, că încă nu este o necesitate şi că prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR.
„Am venit cu domnul ministru pentru că avem mai multe proceduri de competitivitate în desfăşurare. Sunt foarte multe şi companii franceze interesate în acest proces. Totuşi, Franţa este foarte implicată în această criză de securitate şi cu trupe şi cu comandă, ca şi ţară cadru în România şi este foarte important să avem o privire cât mai aplicată la ceea ce ne dorim pentru înzestrarea României a spus premierul Ciolacu, la Paris.
Premierul a fost întrebat dacă există un plan de creştere a bugetului apărării la 3% din PIB, în perioada următoare.
„Nu este. Încă nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR„, a răspuns el.
”Sunt ferm convins că viitorul prim-ministru va vedea, va da viziunea domniei sale. Ce îmi doresc eu de la viitorul prim-ministru este să avem un buget multianual, pe toţi cei 4 ani, pe sistemul bugetului Comisiei Europene”,, a mai spus şeful Executivului.
Guvernul României ar plănui majorarea bugetului destinat Ministerului Apărării Naționale (MApN) la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) începând cu 2026, conform surselor guvernamentale. Pentru anul 2025, bugetul va rămâne la 2,5% din PIB.
Tot în 2025, România intenționează să acceseze un nou împrumut de 1 miliard de dolari de la Congresul Statelor Unite, fonduri destinate programelor de înzestrare militară și achiziție de echipamente, a scris Euronews.ro.
Strategia de Apărare a României prevede, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de militari activi în structurile de apărare națională, propunând un efectiv de 110.000 de soldați activi, față de aproximativ 75.000 în prezent.