Marcel Ciolacu declară răsboi extremismului și a influențelor venite dintre Rusia. În contextul alegerilor din România, dar și din multe alte state ale lumii, premierul susține că nu vrea ca România să îi fie datoare țării inamice cu ceva.
Citește și: Marcel Ciolacu, despre discuțiile dintre PSD și PNL privind comasarea: „Este incorect, nu este o negociere
Marcel Ciolacu a făcut mai multe declarații în cadrul evenimentului „Living better with Europe” desfășurat astăzi în parlament.
„Avem astăzi biroul Grupului Social Democrat din Parlamentul European la Bucureşti. Este o bună ocazie să discutăm despre modul în care Uniunea Europeană poate să contribuie la dezvoltarea României, a ţărilor noastre le care le reprezentăm. Sunt ferm convins, mai ales în acest context, din punctul meu de vedere şi nu numai, complicat, după o pandemie, după o criză energetică, după un război şi o criză de securitate în Europa într-un an în care nimeni n-ar fi crezut acest lucru, după un conflict major în Orientul Mijlociu şi cu o factură de plată, în primul şi în primul rând plătită de ţările europene şi de economia europeană. Dar cu toate aceste provocări, cu toţii am rămas strânşi în jurul valorilor care ne definesc”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că nici el, nici ceilalți social-democrați, nu au făcut compromisuri cu formațiuni extremiste pentru voturi. De asemenea, el a menționat și că atât alegerile de pe 9 iunie în întreaga Europă, cât și comunicarea dintre familiile europene sunt foarte importante.
„Eu vreau să trăiesc într-o Românie liberă, vreau să trăiesc într-o Europă liberă. Eu nu vreau ca contracandidaţii noştri să moară subit prin puşcării sau otrăviţi. Eu cred că nu vreau ca România să fie un vasal al Federaţiei Ruse. Cred în valorile social-democrate şi încerc cu echipa guvernamentală să le punem în aplicare la nivelul României. Încerc cu echipa de europarlamentari să ne impunem, mai ales, în ceea ce priveşte specificul României. (…) Prioritatea noastră este să discutăm şi să găsim cele mai bune soluţii, în primul şi în primul rând de a apăra economia europeană şi economiile noastre naţionale”, a mai spus Ciolacu.
Prim-ministrul a precizat că este ferm convins că viitorul Parlament European, viitoarea Comisie Europeană, viitorul Consiliu European vor avea priorităţi adaptate noilor cerinţe din statele pe care le reprezentăm. Ciolacu a adăugat că nevoile de trai și nevoia de securitate sunt acum prioritare și speră că va exista un dialog între toate grupurile din Parlamentul European după alegerile europarlamentare de la începutul verii.
„Nu cred că în Europa în acest moment vreun partid va putea singur să facă 50%. Cred că dialogul va fi esenţial după data de 9 iunie la nivel european”, a mai precizat premierul.