Marcel Ciolacu, întâlnire de gradul zero cu primarii municipiilor! De asemenea, în cadrul acestei întâlniri s-a discutat și despre finanţarea proiectelor de dezvoltare derulate de autoritățile locale cu fonduri accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Programul „Anghel Saligny” şi prin Planul Naţional de Investiţii.
Reprezentanții Asociaţiei Municipiilor din România au solicitat până la jumătatea lunii februarie, când este prevăzută închiderea execuţiei bugetare la nivelul administraţiilor locale, un mecanism de compensare a efectelor deciziei Curţii Constituţionale privind măsura de redirecţionare a banilor încasaţi din impozite locale, se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern.
Potrivit sursei citate, premierul și ceilalți reprezentanți ai Guvernului au evaluat această propunere.
”Dorinţa Guvernului este ca oportunităţile de finanţare prin fonduri europene şi prin programe naţionale să poată fi valorificate în continuare prin investiţii, iar continuarea proiectelor asumate este esenţială în acest sens”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a solicitat Asociaţiei Municipiilor din România o listă cu problemele considerate prioritare, urmând ca în baza acesteia, în perioada imediat următoare, să fie analizate măsurile necesare şi sursele de finanţare.
La discuţiile cu reprezentanţii municipiilor din România care a au avut loc joi au participat, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Adrian Veştea, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Fermierii și transportatorii sunt in continuare in stradă și nu vor să cedeze. Și apar acuzatii grave, un lider liberal avertizeaza ca este abia inceputul, iar situatia se va agrava. La Afumați, lângă București, este și astăzi punctul zero al manifestației. Oamenii sunt indignați și promit că vor rămâne în stradă până când le vor fi rezolvate problemele. Proteste sunt și la ieșirile din țară, la granițele cu Ucraina. Și la Constanța se anunță protest la porțile 7 și 9 ale Portului Constanța.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina.
În plus, Executvul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.
Totodată, Ciolacu a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.
”Aşa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri şi transportatori aflaţi în stradă, şi cu marile asociaţii de profil. Este clar că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, iar eu şi acest Guvern ne ţinem de cuvânt!”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea şedinţei de la Palatul Victoria.
În privinţa fermierilor, Guvernul are mai multe proiecte.
”Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată”, a precizat premierul.
El a menţionat că ”fermierii noştri merită din plin această compensaţie”.
Şeful Executivului a mai spus că i s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vor legifera azi.
”Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a spus premierul în şedinţă.
Prim-ministrul a mai anunţat că ”Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023”.
Sprijin total măsura şi ştiu că se lucrează susţinut, atât cu Banca Naţională, cât şi cu întreg sistemul bancar şi Consiliul Concurenţei, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi”, a afirmat Ciolacu.
Citește și Vești bune pentru fermieri! Premierul Marcel Ciolacu a făcut marele anunț