Marcel Ciolacu, întâlnire de gradul zero cu șeful Pentagonului! În cadrul întâlnirii care a avut loc la Washington, cei doi oficiali au vorbit despre relația strânsă dintre România și Statele Unite, bazată de un Parteneriat Strategic existent de peste două decenii.
Citește și Ciolacu anunță că renunțarea la vize şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025
Secretarul American al Apărării a lăudat eforturile făcute de țara noastră și a evidențiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înființarea Centrului de pregătire de la Fetești pentru piloții de F 16.
Cu această ocazie, au fost trecute în revistă, cele mai importante evoluții din punct de vedere al apărării atât în relațiile bilaterale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea și extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.
”Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar și de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esențială pentru o securitate națională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională, prin investiții comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce privește fabricarea de muniție, precum și transferuri tehnologice și specializarea forței de muncă autohtone”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite și a subliniat că, în perspectiva Summit-ului Alianței Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, țara noastră își va menține angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare și va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO.
La rândul său, Lloyd J. Austin, a evidențiat excelenta colaborare dintre Statele Unite și România, ca parteneri strategici și aliați, a remarcat rolul de lider al țării noastre în eforturile pentru stabilizarea situației regionale și a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.
De asemenea, ambii oficiali au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă.
La întrevederea de la Washington, premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.