Marcel Ciolacu intervine în scandalul pensiilor private și îi cere ministrului Boloș să găsească soluții pentru Pilonul 2! Premierul României a respins, miercuri, în ședința de Guvern, orice speculație legată de intenția ascunsă a statului în ceea ce privește Pilonul 2 de pensii.
Mai mult, șeful Executivului a cerut membrilor USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie.
„Vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii. Nu există aşa ceva! Acum două luni, eram cu toţii acuzaţi că-l naţionalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie şi să nu mai manipuleze în presă ştiri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naţionalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere ştirile cu astfel de ştiri (…) Îl rog pe domnul ministru Boloş să propună soluţia pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce au fost invocate a lăsa loc speculaţiilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Reacția premierului a venit la scurt timp, după ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a semnalat marți o ambiguitate legislativă care riscă să creeze condițiile de impozitare a pensiilor private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale.
De asemenea, Ministerul de Finanțe a confirmat sunt necesare clarificări la cadrul fiscal aplicabil veniturilor din pensiile private, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a modificãrilor Codului fiscal prin Legea 282/2023, potrivit hotnews.ro.
Mai mult, PNL a transmis că miercuri a înaintat propunerea pentru apărarea pensiilor private.
„Grupul fiscal al PNL, care întrunește finanțiștii partidului și ai mediului universitar, au transmis, în concret, ministrului Finanțelor, dl. Marcel Bolos, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresivă. Amestecând partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, inițiatorul, în speță Ministerul Muncii, a dat naștere unor interpretări nedorite, în sensul că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale. Textul propus pentru ordonanța “trenuleț” este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL.
Potrivit propunerii de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
alin (1) – (5) nemodificate.
(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.
„PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă. PNL este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului 2 de pensii și, nu de puține ori, ultima dată la angajarea răspunderii guvernului Ciolacu. PNL este garantul că atât timp cât vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit”, se mai arată în comunicatul PNL.