Întrebat dacă planul de reducere a cheltuielilor ar putea implica restructurări în aparatul bugetar, premierul Ciolacu a respins speculațiile legate de introducerea de noi taxe sau impozite, amintind de controversele recente, care s-au dovedit a fi nefundamentate.
„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan. Pentru că am negociat un plan pe şapte ani.
Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii. Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri.
Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%. Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%. Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a afirmat Marcel Ciolacu.
În final, premierul a reiterat dorința sa de a atinge, pentru prima dată, un prag de investiții publice de peste 110 miliarde de lei anul viitor, continuând astfel să sprijine dezvoltarea economică pe termen lung.