Premierul l-a apărat pe liberalul Marcel Boloş în direct la România TV. „Văd că domnul ministru a mers bărbătește și a vorbit cu ei. De la Guvern am mers acasă, am făcut și eu un duș. Am avut apă caldă, cu rușine vă spun, față de cei 100.000 de bucureșteni care nu au. A luat cineva apărarea lui Marcel Boloș? Îl apăr eu. Domnul Boloș e de bună-credință. E priceput, are și frică de Dumezeu, dar are și defecte. Nu are acea calitate de a comunica cu oamenii. Un singur lucru a greșit. Nu poți să le faci pe toate singur. Puterea trebuie să o împarți. Eu repet, nu taie nimeni niciun salariu. Eu ce mă aștept de la angajații de la Finanțe e să fie alături de domnul ministru în acest demers pe care trebuie să îl pornim, să pornim digitalizarea ANAF, a spus Ciolacu.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a vorbit, joi, cu angajaţii din minister care au întrerupt lucrul şi au protestat, a făcut referire la legea salarizării în sectorul bugetar, în care finanţiştii vor avea familie ocupaţională distinctă. ”Lasaţi-mă să mă lupt pentru salariile dumneavoastră că acolo câştigaţi mai mult”, le-a transmis ministrul. Sindicaliştii, îngrijoraţi de ordonanţa de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern, au cerut să nu le scadă veniturile.
Marcel Boloş a vorbit, joi, cu angajaţii din minister care au întrerupt lucrul şi au protestat. S-a discutat despre ordonanţa avută în vedere de Guvern, dar şi despre Legea salarizării în sectorul bugetar. ”Sunt două probleme total diferite, cea a salarizării dumneavoastră şi…Nu vreau să intru în aceste discuţii că nu le mai terminăm. Deciziile acestea se iau la nivel de coaliţie, vă rog întrebaţi coaliţia”, a afirmat ministrul, moment în care salariaţii din minister au vociferat. ”Lasaţi-mă să mă lupt pentru salariile dumneavoastră că acolo câştigaţi mai mult”, a adăugat Marcel Boloş.
”Dacă facem această egalizare de coeficienţi, salariile cresc între 15 şi 25%. Avem baza şi fondurile necesare ca să se întâmple acest lucru. Este primul pas”, a mai declarat ministrul. Acesta a precizat că, în calitate de ministru al Finanţelor, nu ia decizii, ci poate doar transmite coaliţiei doleanţele sindicaliştilor.
”Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac (…) Nu înţeleg de unde această îngrijorare, atâta timp cât acest proiect nu este pus în dezbatere publică”, a mai afirmat ministurul, iar replica finanţiştilor a fost: ”Noi o să blocăm toată ţara, asta o să facem”.
”Chiar dacă nu este oficial (proiectul de OUG – n.r), colegii ştiu toate chichiţele din el care s-au lucrat aici. Colegii mei, prima măsură pe care o cer, este aceea să nu le tăiaţi veniturile, nu salariile, că venitul nostru este compus din mai multe componente. Noi avem nişte salarii la Ministerul de Finanţe care nu au mai crescut de ani de zile”, a afirmat una dintre salariate, fiind ovaţionată de colegi.
”Aceste lucruri nu le decide ministrul Finanţelor, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare”, a mai adăugat Boloş.
Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a afirmat că protestul este ”negestionabil de către sindicate”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vor discuta la Bruxelles pentru a obține aprobarea asupra măsurilor în așa fel încât PNRR-ul României să nu fie afectat. Ministrul Finanţelor va discuta cu oficialii europeni şi legat de rectificarea bugetară pe care Executivul de la Bucureşti urmează să o aprobe în luna septembrie.
Măsurile fiscale pe care Executivul urmează să le aprobe vizează, între altele, eliminarea unor facilităţi fiscale, respectiv a impozitului pe venit în domeniul IT peste 10.000 de lei şi a CASS-ului în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Alte măsuri analizate în Guvern vizează taxarea proprietăţilor de peste 500.000 de euro, dar şi a automobilelor scumpe de peste 75.000 de euro.
O parte dintre aceste măsuri ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie, iar celelalte de la 1 ianuarie 2024. Tot după 21 august, ministrul Muncii, Simona Bucura, se va deplasa la Bruxelles pentru a prezenta reprezentanţilor CE proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei în domeniu, dar şi pentru discuţii referitoare la jalonul asumat privind alocarea unui procent de 9,4% din PIB pentru pensii.