Marcel Ciolacu a răbufnit în Parlament după prezentarea succintă a PNRR făcută de premierul Florin Cîţu. „Domnule premier, sper că reveniți la microfon, ca să ne prezentați totuși planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe dl Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut”, a spus Marcel Ciolacu.
A fost nevoie de institențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR – dvs. ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Dacă știe vreunul dintre dvs îl invit să ne spună. Dle Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu?
Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?
Tot ce v-a cerut PSD a fost transparență, descentralizare și sprijin pentru firmele românești”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„V-ați bătut joc, de asta ați fost refuzați de două ori de Comisia Europeană. Veți fi ultimul guvern din UE care depune planul. Unii dintre miniștrii dvs. au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent. Fiecare țară a venit cu o viziune clară, majoritatea statelor UE au decis să investească într-un anumit domeniu: Franța – pe resursa umană, Germania – industrie, Bulgaria – digitalizare”, a mai spus Ciolacu.
„Tot ce vreți e creșterea taxelor, înghețarea pensiilor și tăierea salariilor”
„Dle Cîțu, ce v-ați propus? vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme, dar de fapt tăiați. Tot ce vreți e creșterea taxelor, înghețarea pensiilor și tăierea salariilor. Vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, dar sunteți de fapt trompetele austerității. Niște mincinoși. Cine v-a cerut, dle Cîțu, să creșteți taxele locale, impozitele pentru firme, să scoateți facilitățile pentru IT-iști și constructori, să dații mii de oameni afară, să vindeți companiile profitabile? Nimeni de la Comisie nu v-a cerut să aduceți austeritatea în România, doar propria incompetență și viziune
PSD a scăpat România de împrumuturile FMI, guvernul PNL – USR le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a vă justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI
Dle Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au legătură cu realitatea
Dle Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au legătură cu realitatea, creșterea dvs economică a redus avuția românilor
Cocoșati firmele cu noi taxe și impozite. Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o mare piață de consum
Planul Germaniei are 1241 de pagini, Franța – 815 pagini, Polonia – 498. În România, până acum, nimeni nu a văzut nici o pagină. Guvernul a dosit 2 miliarde de euro pentru firmele de casă și firmele de consultanță. Nu veți reuși să duceți la capăt nici o măsură de austeritate. Dle candidat Orban, treziți-vă din toate chefurile făcute prin toate instituțiile prin care ați trecut. Sezonul la schi s-a încheiat, îi transmit domnului Iohannis, să citească prostiile lui Cîțu și Barna din PNR și să încetăm să ne mai facă de râs la Bruxelles”, a încheiat Marcel Ciolacu.
Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, în Parlament, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, vine şi cu o parte de reformă, iar toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, iar dacă nu le finalizăm, ”pierdem banii”. El s-a adresat în special opoziţiei spunând să nu mai reclame că unele proiecte nu au fost incluse în PNRR, pentru că sunt criterii foarte clare de includere în acest program.
Potrivit prezentării oficiale de pe site-ul Ministerului Proiectelor Europene, Uniunea Europeană a decis să înfiinţeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.
”Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face faţă provocărilor generate de Criza Covid19 şi consecinţele sale economice. Mecanism de redresare şi rezilienţă (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU şi are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă este de a oferi sprijin pentru investiţii şi reforme esenţiale în vederea redresării sustenabile şi pentru ameliorarea rezilienţei economice şi sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiţii, economiile şi societăţile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările şi portunităţile tranziţiilor verzi şi digitale”, arată Ministerul.
Din cele 750 miliarde de euro destinate Next Generation EU, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanţării planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le elaborează statele membre UE.