Proiectul Spitalului Regional de la Iaşi se află în etapa a II-a, cea de organizare de şantier, realizată în procent de 95%, urmând ca până la finele anului să fie desemnat şi constructorul, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a efectuat, luni, o vizită la şantierul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi.
Marcel Ciolacu anunţă liste „fără penali” la alegerile parlamentare
„Ştiţi foarte bine că am venit când au început lucrările de aici, împreună cu domnul ministru Rafila şi cu domnul director de la ANDIS şi cu constructorii care şi-au asumat această lucrare. Este a doua etapă din construcţia Spitalului Regional de la Iaşi, unul dintre cele trei, în afară de Iaşi, având la Cluj şi la Craiova. Acum suntem în etapa organizării de şantier, finalizată 95%, şi, deja, ne-a informat acum domnul director de la ANDIS că anul acesta o să se dea şi câştigătorul în ceea ce priveşte construcţia propriu-zisă, rămânând la anul, a spus domnul ministru, să se facă licitaţia pentru tot ce înseamnă aparatură medicală”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că actuala guvernare îşi respectă angajamentele privind dezvoltarea unor mari proiecte de infrastructură în zona Moldovei.
„Cu alte cuvinte, se pare că de această dată ne ţinem de cuvânt şi cu Autostrada Moldovei şi cu Spitalul Regional. Era normal ca Spitalul Regional să fie construit la Iaşi, unde este şi centru universitar. Cum, de altfel, este normal ca spitalele regionale să fie construite în centrele universitare”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vizitat, luni, Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, însoţit fiind de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi deputatul Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi.
„Mă bucur să revin aici, la spitalul pediatric, pentru că am fost atunci când eram prim-ministru. Am văzut şi lucrările când erau în curs de derulare pentru UPU. Este un demers cât se poate de important şi răspunde tuturor cetăţenilor din zona Moldovei. Din ce am înţeles, este singura unitate de urgenţă pentru copii din Moldovei. Am înţeles că de aici până la Bucureşti nu mai este altă Unitate de Primire a Urgenţelor. Faptul că reuşesc să dezvolte, nu doar să modernizeze UPU, şi să-i dea dimensiunea şi capacitatea necesară tratării unui număr cât mai mare de copii este benefic pentru noi toţi”, a spus Nicolae Ciucă.
Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi urmează să funcţioneze într-o clădire nouă, de peste 2.357 de metri pătraţi, cu demisol, parter şi etaj, pe terasa căreia va fi amenajat şi un heliport.
Astfel, capacitatea din clădirea construită lângă vechea construcţie a fost extinsă de la cinci la 34 de paturi, din care patru paturi pentru resuscitare cardiorespiratorie, 16 paturi pentru tratament imediat, două paturi pentru izolare pacienţi contagioşi, 13 paturi pentru supraveghere pentru maxim 24 ore.
Ministerul Sănătăţii a alocat deja peste 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului medical cu fonduri din PNRR, proiectele vizând sistemele informatice ale CNAS, fluxurile administrative şi financiare din Ministerul Sănătăţii şi interoperabilitatea cu spitalele; spitalele şi conectarea acestora la platformele digitale existente la nivel naţional, precum şi realizarea unui sistem naţional de telemedicină. Proiectele concrete realizate deja de Ministerul Sănătăţii includ 207 spitale care au primit fonduri pentru digitalizare, urmate de digitalizarea tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică şi a tuturor Serviciilor de Ambulanţă din România.