Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu secretarul general al ONU: ”România iubește pacea, dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la o întâlnire cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că România ”aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţări pe calea dialogului şi negocierii”.
Filip Stan
07 dec. 2023, 12:31
Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu secretarul general al ONU: ”România iubește pacea, dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în noaptea de miercuri spre joi, de Guvern, necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu Organizaţia Naţiunilor Unite în rol central, consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală şi conflictul din Fâşia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor între premierul Marcel Ciolacu şi António Guterres, secretarul general al ONU, respectiv Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale a acestui for.

”Susţinem leadership-ul şi viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv şi eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare şi generaţiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esenţiale şi bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil şi durabil”, a declarat Ciolacu, la întrevederea cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Premierul a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU şi a apreciat că 2024 va fi un an esenţial pentru organizaţia mondială, îndeosebi prin prisma necesităţii de a asigura un rezultat ambiţios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susţine Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, şi va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară din regiune.

Citește și: Sondaj INSCOP – Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu, pe primele locuri în intenția de vot pentru prezidențiale. Șoșoacă se clasează peste Simion

”Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a adăugat şeful Executivului de la Bucureşti.

Legat de Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe António Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistenţa populaţiei palestiniene şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi în rândul acestuia.

”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situaţie din Israel şi Fâşia Gaza, bazată în mod esenţial pe apelul la respectarea dreptului internaţional şi a dreptului umanitar internaţional”, a mai transmis premierul, adăugând că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieţi în rândul civililor, ameliorarea situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, eliberarea cât mai rapidă şi fără condiţii a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului şi crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluţiei celor două state.

La rândul său, António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către pieţele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare româneşti pentru populaţia civilă din Gaza şi a menţionat potenţialul României în normalizarea situaţiei din regiune, prin prisma relaţiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât şi cu statul palestinian.

Potrivit Guvernului, alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalţi oficiali ONU, António Guterres şi Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenţei ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federaţiei Ruse în Ucraina, şi rolul activ jucat de ţara noastră în acţiunile ONU pentru pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului.

La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanţii corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia.

Organizaţia Naţiunilor Unite este cel mai important for internaţional, creat după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu misiunea de a asigura pacea la nivel global, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional.

România a devenit membru al ONU la 14 decembrie 1955, în urma deciziei luate de Adunarea Generală a organizaţiei. În perioada septembrie 1967 – septembrie 1968, ţara noastră a fost aleasă preşedinte al Adunării Generale şi a mai deţinut, de-a lungul timpului, funcţii de vicepreşedinte al Adunării Generale, precum şi de preşedinte sau vicepreşedinte în diferite comisii ale Adunării Generale.

Cele mai semnificative fonduri şi programe ale ONU care şi-au deschis reprezentanţe şi au pus în aplicare programe pentru România sunt Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Citește și: Ce a făcut Nicolae Ciucă de ziua lui. Liderul PNL a vizitat un centru de copii din Ilfov

Acest articol este sustinut de Partidul Social Democrat

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ceaiul recomandat de Lidia Fecioru pentru a elimina metalele grele din corp: “Spală foarte bine, scoate toate reziduurile”
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu are INTERZIS! A comis o greșeală fatală: Să stea binișor în banca lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Lovituri aeriene ordonate de Donald Trump în Somalia împotriva Statului Islamic
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte