Marcel Ciolacu a declarat că proiectul Legii Offshore va fi depus vineri în Parlament şi că statul român va câştiga 60% din beneficiile gazului din Marea Neagră, iar companiile, OMV şi Romgaz, 40%.
„Cert este – statul român va câştiga 60%, companiile OMV şi Romgaz, companie de stat, 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este şi această abordare pe onshore, de mare adâncime, acele zăcăminte majore la mare adâncime descoperite în judeţul Buzău, în judeţul Brăila”, a afirmat Ciolacu într-o emisiune la DC News.
Marcel Ciolacu a mai spus că statul român va fi prioritar la accesul la gaze. ”Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz, apoi se poate exporta surplusul”.
„Mâine, sub semnătura mea, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă şi a domnului preşedinte Kelemen Hunor va fi depusă, la Parlament, Legea Offshore, astfel încât să ne încadrăm în perspectiva ca cel târziu în 2027 din Marea Neagră să fie scoase primele gazer”, a spus joi Ciolacu.
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, joi, că proiectul legii offshore, care urmează să fie depus în Parlament, va fi adoptat în procedură de urgenţă, pentru că este un act normativ necesar, agreat în coaliţia de guvernare.
Deşi spune că proiectul a fost agreat în coaliţia de guvernare şi că nu vor fi probleme la trecerea acestuia prin Parlament, Florin Cîţu recunoaşte că nu l-a citit în forma finală.
„Va fi în procedură de urgenţă. Proiectul este agreat în coaliţie. Va trece foarte rapid. Este nevoie de acest proiect, nu e nicio problemă”, a afirmat Cîţu, la Senat.
El a adăugat că există o companie care poate începe imediat exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi altele care trebuie să investească şi apoi să înceapă exploatarea.
Coaliţia de guvernare a finalizat, joi, draftul proiectului legii offshore, care urmează să fie depus vineri în Parlament, sub semnătura liderilor celor trei partide din coaliţie.