Marcel Ciolacu a anunţat că anul viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, semn clar că România intră într-o altă ligă economică. Premierul a mai spus că 20% din totalul cheltuielilor vor fi direcționate către investiții, în timp ce fondurile europene vor reprezenta 4,6% din PIB, echivalentul a peste 17,5 miliarde de euro. Totodată, premierul a subliniat că nu a fost introdusă sau modificată nicio taxă.
„Am finalizat bugetul pe 2025, unul fără modificări de taxe și impozite. Este un buget de dezvoltare, la fel ca și anul trecut, în care investițiile ajung la un nou record, respectiv 150 miliarde de lei, un plus de 30 miliarde față de anul trecut. 20% din cheltuielile totale în 2025 merg către investiții, și asta se va vedea în creșterea PIB-ului, la 1913 miliarde de lei. Iar la mijlocul anului viitor, vom ajunge la un PIB de 2000 de miliarde, adică 400 de miliarde de euro – dublu față de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a precizat Marcel Ciolacu.
„În paralel, reducem costurile de funcționare a statului cu 0,5 puncte procentuale. Ajustăm și cheltuielile de personal și cele de bunuri și servici. Protejăm în continuare puterea de cumpărarea românilor cu venituri mici. Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim la 4.050 lei. În 2025, câștigul salarial net va crește cu 6.1%, peste nivelul inflației de 4.4%”, a mai spus acesta.
„Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici și-mi asum această decizie. Continuăm sprijinul pentru economie și IMM-uri cu toate schemele de ajutor de stat din planul bugetar structural agreat cu Comisia Europeană. Sunt zeci de miliarde de lei țintite spre creșterea producției industriale locale. Mi-aș dori ca împreună să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe TikTok”.
„Prioritizăm investițiile locale în funcție de impactul economic. Alocăm 11 miliarde de euro programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR și 3,3 miliarde celor din fonduri europene. În plus, creștem simțitor în acest an descentralizarea finanțărilor publice către autoritățile locale”.
„Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde de euro. Sunt anii de vârf al dezvoltării noastre folosind banii europeni și voi pune o presiune uriașă pe toată lumea să luăm acești bani”.
„Am cerut ca suma alocată investițiilor să fie mai mare decât deficitul, deoarece așa este corect pentru noi toți românii. Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale și un sistem de educație mai performant. Și chiar avem o veste bună de la domnul Ministru al Finanțelor: în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde de lei în comparație cu anul 2024 când s-au colectat 41,6 miliarde de lei – înseamnă o creștere de 7,5%”, a mai spus el.