Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă noile propuneri la legea pensiilor speciale ar trebui să nu se aplice pentru pensiile care sunt în plată, aşa cum susţin anumite persoane, Ciolacu a spus: „În această poziţie înseamnă că nu mai vorbim de o reformă, iar eu îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt”.
El a adăugat că este posibil ca amendamentele depuse la pensiile speciale să fie modificate în Parlament.
Deputaţii din Comisia pentru muncă au început, marţi, dezbaterile asupra proiectului privind pensiile speciale, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, precizând că, în termen de maxim 10 zile, ministerele vor trimite punctele de vedere privind modificările propuse la proiect, tot atunci fiind aşteptată şi opinia Comisiei Europene.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern vor fi analizate măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Energiei şi Ministerului Economiei pentru asigurarea unor scheme de ajutor pentru marii consumatori.
„Vom analiza măsurile pe care la nivelul Ministerului Energiei şi Ministerului Economiei le vom lua. Din analizele pe care le-am primit de la Institutul Naţional de Statistică a rezultat clar nevoia de a sprijini industria. Industria, din păcate, a avut un trend descrescător în ultimii ani de zile. Au fost şi efectele sau mai bine zis consecinţele a ceea ce a însemnat criza energetică şi această criză a lanţurilor de aprovizionare. Cred că prin aceste măsuri putem să revenim pe o speranţă prin care industria românească să reintre pe un trend crescător”, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern.
Executivul va aproba un memorandum privind mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă, în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie.