Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, întrebat dacă-l dorește președintele Klaus Iohannis în funcția de premier al României, că ”Dreptul constituțional este al președintelui, dar nu cred (că zice ”nu” sau tergiversează n.r.). Cred că am depășit momentul chestiunilor personale sau politice. Apar semne de întrebare – pentru că ne urmărește trecutul – dar nu cred că ar face așa ceva. Atributul de desemnare al premierului este al președintelui”.
Marcel Ciolacu a făcut lista neagră a viitorului premier: „Virgil Popescu trebuie să dea lămuriri. Îi recomand, nu cu prietenie!”
”Rotația este convenită este prinsă în protocolul dintre PSD și PNL” a mai spus liderul PSD. După ce Răzvan Dumitrescu i-a spus că este convenită cu PNL, întrebându-l dacă este convenită și cu președintele Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a răspuns: ”A luat act”.
”Nu sunt evaluatorul și nici fan al președintelui Klaus Iohannis, este președintele României și am tratat cu respect instituția prezidențială. Mi-aș fi dorit ca în anumite momente ale domniei sale să trateze toate partidele cu aceeași măsură, să nu se implice în campaniile electorale, ar fi fost cred că un lucru foarte bun pentru democrația din România și pentru viitorul României, dar fiecare vom răspunde de faptele sale și de ce am făcut cât timp am fost oameni de stat în diferite funcții.
Nu sunt la modul laudativ. Părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”, a declarat Ciolacu, duminică seară, la A3, rugat fiind să facă o evaluare a celor două mandate ale președintelui Iohannis.
Marcel Ciolacu a mai precizat că în acest moment este preocupat de programul de guvernare, nu de acest subiect legat de acceptul sau refuzul președintelui Klaus Iohannis, considerând că mai întâi trebuie să fie finalizat programul și prezentat românilor. ”Vrem să aducem un echilibru și mai mare economic și apoi lucrurile vor veni de la sine. Mare parte dintre miniștri se vor regăsi și-n noul guvern. Când premierul Ciucă își dă demisia, tot guvernul este demis și urmează formarea noului guvern în care cele două partide vor veni cu propuneri. Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi, va fi o analiză făcută de către prim-ministru și vom face și noi o analiză a eficienței guvernamentale” a continuat Marcel Ciolacu.
Constituţia prevede, la articolul 103, că, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Președintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membrii ai Guvernului. Daca prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va putea revoca şi numi pe unii membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului acordată la propunerea primului-ministru. (Articolul 85 – Constituţia României)
Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de credinţă. (Articolul 104 – Constituţia României)
Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru. Dacă primul-ministru îşi pierde calitatea de membru al Guvernului, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru până la formarea noului Guvern. (Articolul 107 – Constituţia României)