În ciuda contextului delicat pe plan mondial, economia românească mișcă. Cel puțin asta reiese din veștile pe care le-a dat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a anunțat că un concern german, furnizor pentru giganţii aeronauticii, va deschide o mare fabrică în Romînia. Potrivit lui Ciolacu, respectiva fabrică va produce componente pentru aeronave de pasageri.
Marcel Ciolacu a precizat că investitorii germani au ales România datorită poziţiei strategice între Est şi Vest.
”Remarc că, deşi situaţia economică internaţională este complicată, România continuă să atragă investitori importanţi. Astfel, o nouă mare fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german, furnizor pentru giganţii aeronauticii. Vor fabrica la noi componente pentru aeronave de pasageri şi au ales România pentru poziţia strategică între Est şi Vest, plus accesul excelent la furnizori şi talent calificat”, a spus premierul, citat de news.ro.
Furnizorul german este Diehl Aviation, care are printre clienți producătorii de aeronave de top Airbus, Boeing, Bombardier și eVTOL, companii aeriene și operatori de avioane comerciale și de afaceri din întreaga lume, notează profit.ro.
Tot la capitolul vești bune despre economia României, premierul a menționat accelerarea unor importante investiţii în infrastructură.
Marcel Ciolacu a menționat, în acest context, începerea forajului la tunelul metroului București – Otopeni. Premierul a ținut să precizeze că debutul lucrărilor la această magistrală de metrou a primit undă verde încă din 1999, de la Emil Constantinescu, pe atunci șef al statului. Ca să vedem până când am început străpungerea cât timp a durat şi îmi amintesc bine că un ministru al Transporturilor a şi anulat această investiţie”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Prim-ministru a menționat și alte două proiecte de infrastructură majore, respectiv centurile ocolitoare de la Cluj și Baia Mare.
”La Baia Mare, centura va avea aproape 32 de kilometri – o investiţie de 3,2 miliarde de lei. La Cluj, centura metropolitană are 42 de kilometri. Este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei”, a precizat Ciolacu.